vijesti

Rusi u Donbasu rasporedili do 20.000 plaćenika iz Sirije, učestvovat će u drugoj fazi rata

Evropski zvaničnici izjavili su kako je Rusija u Ukrajini rasporedila do 20.000 plaćenika iz Sirije, Libije i drugih zemalja koji su razmješteni na ratišta širom regije Donbas na istoku Ukrajine.

Jedan od evropskih zvaničnika za list The Guardian je izjavio kako brojne procjene pokazuju kako su plaćenike iz Sirije i Libije regrutovali predstavnici ruske plaćeničke organizacije Wagner.

“Ono što vam mogu reći je da smo vidjeli raspoređivanje vojnika iz Srije i Libije u istočni dio Ukrajine, tačnije regiju Donbas. Tu je riječ o pješadiji. Ti vojnici ne posjeduju nikakvo teško naoružanje ili vozila”, prenosi britanski list.

Također, navodi se kako je Ruska Federacija bivšim vojnicima iz Sirije koji su prihvatili da odu na ratište u Ukrajinu ponudila mjesečne plate između 600 i 3.000 eura, ovisno o činu ili iskustvu iz ranijeg sukoba u ovoj državi.

“Izvještaji pokazuju da je organizacija Wagner većinu svojih vojnika koji su se borili u Libiji premjestila u Ukrajinu. Prošlog mjeseca, Rusija je sklopila dogovor s libijskim vojskovođom Halifom Haftarom koji ima podršku Moskve, a koji je poručio kako će poslati libijske borce u Ukrajinu”, ističe se u analizi.

Prema riječima evropskog zvaničnika, Ruska Federacija u drugoj fazi rata u Ukrajini ima četiri cilja te će ih nastojati ostvariti do 9. maja.

“Ciljevi su zauzimanje Donbasa, osiguranje kopnenog mosta prema Krimu u kojem je ključan grad Mariupolj, zauzimanje Hersonske oblasti kako bi se osiguralo snabdijevanje vodom do Krima, te zauzimanje dodatnih dijelova teritorije koji bi se mogli koristiti kao tampon zona ili instrument u pregovorima s Ukrajinom”, piše The Guardian.

Iako je Kremlj u Ukrajinu poslao veliki broj plaćenika, zvaničnici ističu kako Rusi i dalje imaju velike logističke probleme kada je riječ o linijama snabdijevanja vojske u Donbasu.

“Morate imati na umu da je ruska vojska veoma ovisna o željezničkom transportu, a željeznice su mnogo puta do sada bile mete ukrajinske vojske”, navodi se.

Također, jedan od problema koji bi mogao otežati posao Rusiji jeste i činjenica da ruska vojska nema motivaciju za rat.

“Oni ne vole rat jer im se ne sviđa ideja o ubijanju ljudi koji govore ruski jezik. Izgubili su mnogo drugova na sjeveru države, a izgubili su i krstaricu ‘Moskva’. Moral u ruskim redovima je nizak, i bit će sve niži u narednim danima”, zaključuje se u tekstu.

Izvor

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: