vijesti

Ruhani : Ujedinjeni Arapski Emirati napravili su “veliku grešku”

Ujedinjeni Arapski Emirati napravili su “veliku grešku” u postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa s Izraelom, rekao je u subotu predsjednik Hassan Rouhani u ljutitoj osudi  izdaje” države Perzijskog zaljeva.

 Oni (UAE) je bolje imati na umu. Činili su veliku grešku, izdajnički čin. Nadamo se da će to shvatiti i da odustanu od tog pogrešnog puta “, rekao je Rouhani u svom televizijskom govoru.

 Upozorio je UAE da ne dozvoli Izraelu  uporište u regionu“.

U četvrtak je objavljen sporazum UAE i Izraela, kojem je američki predsjednik Donald Trump pomogao u posredovanju.

Rouhani je rekao da se čini da je cilj usmjeren na to da Trump pobijedi u drugom mandatu na američkim predsjedničkim izborima u novembru i pozvao se na činjenicu da je najavljena u Washingtonu.

 Zašto se to sada dogodilo? Ako to nisu bile u  ta pogrešna stvar, zašto je onda objavljen u nekoj trećoj zemlji, u Americi? Znači, čovjek u Washingtonu osvaja glasove, izdajete svoju zemlju, svoj narod, muslimane i arapski svijet? “

On je dodao da Emirata i možda mislili da mogu da garantuju sigurnost približavaju Iran  s neprijateljima, ali je Iran “istorijski bio zaštitnik svojih susjeda i garant sigurnosti Perzijskog zaljeva.”

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u četvrtak da su se UAE i Izrael složili uspostaviti pune diplomatske veze kao dio dogovora o zaustavljanju aneksije područja na okupiranoj Zapadnoj obali koju su Palestinci tražili za svoju buduću državu.

UAE je treća arapska država koja je normalizovala odnose s Izraelom.

 

Opasne posljedice

Iranski gardijski korpus islamske revolucije (IRGC) u subotu je u izjavi rekao da je ugovor primjer  povijesnog idiota” i osuđen na neuspjeh, upozoravajući da bi to moglo biti opasne posljedice po Ujedinjene Arapske Emirate.

IRGC je sporazum nazvao  sramotnim” sporazumom i  zlim i izdajničkim činom” koji je SAD potpisao da bi  ubrzao proces uništavanja cionističkog režima koji ubija decu”.

 Sramotan sporazum … jedna je od najvećih istorijskih izdaja protiv palestinskog uzroka koji je naneo otrovnu bodež na telo muslimanskog sveta, naročito na otpor i legitimitet ugnjetavane muslimanske nacije Palestine”, navedeno je u saopštenju.

 Ovaj izdajnički čin ima višestruke ciljeve, uključujući legitimiranje lažnog cionističkog režima, slabljenje palestinskog fronta otpora, prenošenje pitanja Al-Qudsa i Palestine u zaborav, utiranje puta za provedbu takozvanog sporazuma stoljeća i novi projekat na Bliskom istoku i stvaranje uslova da se arapski svijet uključi sa okupatorskim režimom “, dodaje se u saopćenju.

IRGC upozorio je da će sporazum donijeti  opasnu budućnost“ za vladu Emiratija.

“Sjedinjene Države, kao i regionalne i transregionalne pristaše zloglasnog sporazuma Abu Dabi-Tel Aviv znaju da ovaj grozni čin neće služiti interesima cionističkog režima, a suprotno njihovim očekivanjima, to će nam ukazati na opasnu budućnost za njih. “

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif rekao je da  izdajnički” dogovor ne utječe na otpor Palestinaca protiv Izraela.

Zarif je te primjedbe iznio u telefonskom razgovoru s generalnim sekretarom Islamskog džihada Ziadom al-Nakhalom u petak, ocijenivši sporazum zabrinjavajućim.

 Uvjereni smo da ovaj izdajnički potez neće utjecati na otpor palestinskog naroda i pokret otpora,“ rekao je Zarif.

Također je naglasio da će sporazum  sigurno povećati mržnju ljudi regije i Palestinaca prema takvim politikama koje su protiv palestinskog razloga”.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close