politikavijesti

Reis Kavazović upozorava : ‘BiH ponovo prijete politike koje su dovele do rata‘

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović upozorio je kako su u njegovoj zemlji ojačale snage koje žele oživjeti politiku mržnje i podjela koja je i dovela do ratova te je pozvao Europsku uniju ali posebice susjedne države da takve prepoznaju i uskrate im potporu.

“Plašim se da će politike koje se temelje na mržnji zatrovati odnose među narodima i državama do te mjere da će ih biti jako teško obnoviti. To im ne smijemo dozvoliti”, rekao je Kavazović u intervjuu za sarajevsko “Oslobođenje”.

Dodao je kako ga žalosti činjenica da su i u Hrvatskoj i u Srbiji danas u defanzivi snage koje se zalažu za bolje međusobno razumijevanje u regiji te kako bi volio vidjeti više suradnje s ljudima, političarima, medijima i posebice vjerskim liderima iz tih susjednih država koji dijele viziju jedinstva u različitosti i poštivanja temeljnih ljudskih prava svakog građanina, kao i međusobnog uvažavanja.

Ne spominjući izravno hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, reis Kavazović je istaknuo kako niti ne očekuje da prijatelji i saveznici budu oni koji poručuju da Bošnjaci nisu narod a da je Bosna država kojoj “treba sapun” dodajući kako tračak nade ipak vidi u političarima poput hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

“Smatram ga (Plenkovića) razumnim čovjekom koji u sebi ne nosi mržnju i predrasude prema Bošnjacima. Volio bih da se svojski uključi, sagledavajući sve probleme koji dugoročno mogu pogoditi Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, kao homogen prostor, i da pomogne”, izjavio je poglavar bosanskohercegovačkih muslimana.

Kavazović je pozvao čelnike svih vjerskih zajednica da se dok traju političke borbe i “konstantno nekorektno upeitanje naših susjeda u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine” pobrinu da ti zatrovani politički odnosi, koliko je moguće, ne naruše, ionako ratom i zločinima opterećene odnose među narodima.

Najavio je kako će se Islamska zajednica BiH u razdoblju do oktobarskih izbora čuvati stranačkog svrstavanja i dnevnopolitičkih previranja, ali će budno pratiti sve procese i imati stav o svim onim pitanjima koja se tiču života vjernika, članova i pripadnika Islamske zajednice, kao i nasrtaja na islamske vrijednosti, ljudska prava, a naročito prava na slobodu vjeroispovijesti.

Izvor

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: