religija

Reis Kavazović: Bedr je paradigma borbe za slobodu, bolju i sretniju budućnost u našoj BiH

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović poručio je večeras iz Ratne džamije na Igmanu da je Bedr paradigma borbe za slobodu, bolju i sretniju budućnost u našoj Bosni i Hercegovini.

U ovoj džamiji večeras je nakon akšam namaza proučena “Bedrija” i održan posebni program kao centralni događaj Islamske zajednice povodom obilježavanja Lejletul-Bedra.

– Svaka zajednica ljudi, koja vjeruje i bori se i koja je spremna suočiti se sa sobom, sa svojim slabostima, sposobna je da raste i razvija se. Mi bosanski muslimani imali smo naš Bedr mnogo puta u povijesti. Sve su to bile male bitke, koje su završene. Najveću stalno vodimo. U njoj smo svaki dan i noć. To je bitka s našim slabostima, kojih ima kao korova u vrtu kod svakog od nas i u našem narodu – kazao je reisu-l-ulema.

Arapski tekst u prozi u obliku dove

Poručio je da do pobjede ne može doći ukoliko se ne dobije bitka sa svojim porocima i grijesima, mržnjom i prevarama, lažima i podmetanjima, pljačkama javnih dobara i zakidanja prava ljudi.

– Za muslimana, borba sa svojim slabostima nikada ne prestaje. Bedr je paradigma borbe za slobodu, bolju i sretniju budućnost u našoj Bosni i Hercegovini. Zato se borimo i budimo ustrajni u toj borbi. Neka nas ne obuzimaju malodušnost  i beznađe. Budimo odlučni i dosljedni u slijeđenju našega cilja: Slobodna i prosperiteta naša domovina Bosna i Hercegovina – istakao je reisu-l-ulema.

Ocjenjujući bitku na Bedru veličanstvenom, kada je milostivi Allah dž.š. spustio bereket pobjede na malu grupu od 313 muslimanskih vitezova koji su snagom svoje vjere savladali strah i oslobodili muslimansku zajednicu od velike prijetnje fizičkog uništenja, reisu-l-ulema je istakao kako ona donosi mnogo važnih poruka.

– Za zajednicu koja vjeruje i bori se, brojke nisu presudne, za zajednicu koja uloži trud i osloni se na Boga, pobjeda je dostižna, zajednica koja ispred sebe ima cilj i koja je spremna na žrtvu, on joj je dostižan, vođa koji ne potcjenjuje članove svoje zajednice i koji se s njima savjetuje, vodi zajednicu pravim putem, do pobjede – pojasnio je reis Kavazović.

Program “Bedrija u Bosni i Hercegovini” izveli su vojni i imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, a osim reisu-l-uleme, prisustvovali su mu muftija vojni Hadis ef. Pašalić i drugi zvaničnici Islamske zajednice.

„Bedriju“, čiji je autor mr. Mehmedalija ef. Hadžić, čitao je Nesib ef. Hadžić, dok je mr. Meho ef. Šljivo čitao tekstove “Zajednica vjere”, “Duhovno i političko zajedništvo”, “Zajednica koja traje” i “Obećana zemlja”, autora dr. Samedina Kadića. Dovu je proučio muftija vojni Hadis ef. Pašalić.

Učenje “Bedrije” je jedan od značajnijih načina čuvanja sjećanja na Bedr u vjerskoj praksi muslimana Bosne i Hercegovine. “Bedrija” je arapski tekst u prozi u obliku dove, u kojem se po arapskoj abecedi spominju imena svih 313 učesnika u bitki na Bedru.

Crpljenje duhovne snage

Učenje “Bedrije” stoljećima u Bosni i Hercegovini bio je znak sjećanja na šehide Bedra, ali i crpljenje duhovne snage iz ovog događaja za prevazilaženje problema sa kojima su se muslimani u vrijeme različitih državnih stega i kušnji susretali.

“Bedrija” se učila i u drugim dijelovima muslimanskog svijeta, a na prostorima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini se učila u porodičnom krugu Merhemići, Mujezinovići i drugi, zatim u Tabačkom mesdžidu i tekiji „Nadmlini“ u Sarajevu, a ovim programima je prisustvovao i reisu-l-ulema. Tradicija “Bedrije” dolazi sa čvrstom vezom šehida Bedra i šehida Bosne i Hercegovine.

Večerašnji program je zbog važećih epidemioloških mjera održan bez prisustva publike, uz uživo prenos na BIR Televiziji.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button