kinematografijakultura

Redateljica osvojila Zlatnu palmu za najbolji film, drugi put u povijesti festivala

FRANCUSKA redateljica Julia Ducournau osvojila je na 74. Filmskom festivalu u Cannesu za film Titane, postavši tako tek druga žena u povijesti festivala koja je dobila ovo prestižno priznanje.

Prije Julie Ducournau jedina žena koja je dobila Zlatnu palmu bila je Jane Campion, porijeklom s Novog Zelanda, koja je nagradu osvojila 1993. za film The Piano.

Nagrađeni film Julie Ducournau, o serijskom ubojici, jedan je od najuspješnijih uradaka koji su se ove godine natjecali u glavnom programu najprestižnijeg svjetskog filmskog festivala, koji je održan u neizvjesnim uvjetima pandemijske krize.

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Francuz Leos Carax za film Annette, a Grand Prix, drugu po važnosti festivalsku nagradu nakon Zlatne palme, podijelili su iranski redatelj Asghar Farhadi i finski Juho Kuosmanen.

Ferhadi je nagradu dobio za film A Hero, koji se bavi moralnim dilemama čovjeka koji pronađe torbu punu novca, a Kuosmanen za film Compartment No 6, priču o putovanju jedne žene kroz Sovjetski Savez osamdesetih.

Film Antonete Alamat Kusijanović Murina dobio je u prestižnu nagradu Camera d’Or, što je jedan od najvećih uspjeha hrvatskog filma u inozemstvu.

Camera d’Or službena je festivalska nagrada i dodjeljuje se najboljem debitantskom filmu unutar svih festivalskih programa, a u konkurenciji je ove godine bio 31 film.

Nagradu za najboljeg glumca dobio je Caleb Landry Jones za ulogu u australskom filmu Nitram, a glumicu Renote Revista za ulogu u norveškom filmu Najgora osoba na svijetu Joachima Triera.

U trenutku zbunjenosti prije objave nagrada predsjednik žirija, američki redatelj Spike Lee, prerano je otkrio dobitnicu odgovarajući na novinarsko pitanje o nagrađenima.

Prošle godine festival se zbog pandemije nije održao, pa su organizatori s ovogodišnjom selekcijom imali pune ruke posla zbog naslova zaostalih iz godine prije.

Show More

Leave a Reply

Back to top button