nutricionizamzdravlje

Razlozi zašto bi med trebali jesti svaki dan

Od davnina cijenjen kao hrana i lijek

Postoje različite vrste meda zavisno od cvijeća oko kojeg lete marljive pčelice, ali sastav bagremova, livadnog ili kestenovog meda uvijek je isti.

Jedna kašika meda sadrži samo 64 kalorije (što je malo), a istovremeno je ta mala kašika visoke energetske vrijednosti. Ne sadrži ni masti i holesterol. Med je i bogat vitaminima A, D, C, E, i K, prenosi Azra.ba
Ako svaki dan jedete med, bićete zdraviji.  Med se jedino ne preporučuje bebama do godine dana jer bi mogao prouzrokovati pojavu alergija. Pronašli smo i šest odličnih razloga zašto bi med trebali jesti svaki dan.
Medom preduhitrite alergije
Ljudima alergičnima na pelud može pomoći upravo med. Naime, med djeluje poput prirodne vakcinacije jer sadrži male količine peluda (koje tijelo doživljava kao otrov).
Kako bi se tijelo na vrijeme pripremilo na alergije, med bi trebalo početi koristiti već tokom zime kako bi tijelo imalo dovoljno vremena da izgradi odbrambeni mehanizam.
Uz med imate više energije
Samo jedna čajna kašika meda ima 17 grama ugljikohidrata, ali sadrži i neprerađene šećere koji se sporo razgrađuju i cijeli dan nas opskrbljuju tom energijom koja nam tako jako nedostaje.
Uspješno pomaže u suzbijanju kašlja
Med je odličan saveznik u borbi protiv kašlja i upaljenog grla. Gusta tekućina lijepi se za crveno grlo i pomaže mu da se oporavi.
S medom se bolje spava
Vjerovali ili ne, med vam može pomoći da brže zaspite. I to na sasvim prirodan način.
Prije nego što se zavučete pod tople prekrivače u svom udobnom krevetu uzmite malo meda.
Možete ga rastopiti u mlijeku, čaju ili običnoj vodi. Med povećava količinu inzulina u tijelu, a uz inzulin javlja se hormon melatonin glavni krivac za spavanje.
Uz med jači vam je imunitet
Med sadrži antibakterijska i antioksidativna svojstva, pomaže u čišćenju organizma i dobro djeluje na probavni sistem.
Pomaže u prevenciji raka
Med, kao što smo već i objasnili, jača imunitet. A jak imunitet može biti jedna od stvari koja sprečava rak. Naime, stanice raka hrane se šećerima i tako se “razmnožavaju”. Med je sladak, ali ne sadrži šećer. Vraća energiju u bolesti oslabljeno tijelo.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: