vijesti

Raisi: Iran radi na stabilizaciji Afganistana

Iranski predsjednik rekao je da Iran radi na uspostavljanju stabilnosti u Afganistanu, što je danas prva potreba te zemlje, a da bi postigao taj cilj, Iran poziva sve grupe da postignu nacionalni sporazum.

U razgovoru s ministrom vanjskih poslova, Ibrahim Raisi nazvao je sigurnost, stabilnost i dobrobit pravima afganistanskog naroda i naglasio: “Iran radi na uspostavljanju stabilnosti, što je danas prva potreba Afganistana kao susjeda i bratske zemlje i poziva sve grupe da postignu nacionalni sporazum.”

Ističući kako Islamska Republika Iran vjeruje da je vladavina volje naroda Afganistana uvijek bila izvor sigurnosti i stabilnosti, Raisi je rekao: “Praćenjem razvoja u ovoj zemlji, Iran je posvećen svojim susjedskim odnosima sa Afganistanom. ”

“Vojni poraz i povlačenje američkih snaga iz Afganistana trebali bi postati prilika za povratak života, sigurnosti i trajnog mira u ovoj zemlji”, podvukao je.

Raisi je također naložio ministru vanjskih poslova i sekretaru Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost da izvještavaju predsjednika o razvoju događaja u Afganistanu.

Također, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da će Islamska Republika iskoristiti sve svoje kapacitete i raspoloživa sredstva za promicanje dijaloga i pomirenja u ratom opustošenom Afganistanu.

Obraćajući se novinarima na nedjeljnom brifingu u ponedjeljak, Said Khatibzade osvrnuo se na najnovija dešavanja u istočnom susjedu Irana, rekavši: “Pomno pratimo razvoj događaja [u Afganistanu] i u kontaktu smo sa svim uključenim stranama.”

Iranski sigurnosni zvaničnici također su saopštili da su iranske istočne granice sasvim sigurne.
Izvor

Show More

Leave a Reply

Back to top button