povijest

Prošlo je 28 godina od stravičnog zločina HVO-a u Ahmićima

Prošlo je 28 godina od zločina Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) u kojem je ubijeno 116 Bošnjaka u mjestu Ahmići. Za zločin je na 25 godina osuđen Dario Kordić koji sada živi kao slobodan građanin, a čiji lik i nedjelo glorificira Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

Vojnici HVO-a su 16. aprila 1993. godine ubili 116 osoba i razorili Ahmiće. Među ubijenima je bilo jedanaestero djece i 32 žene. Simbol stradanja Ahmića, mjesta kod Viteza, je i u potpunosti srušena džamija.

Još nisu pronađene sve žrtve ovog zločina, a Kordića je po izlasku iz pritvora uz proslavu dočekao HDZ na čelu sa njegovim predsjednikom Draganom Čovićem. Ovaj presuđeni ratni zločinac se sada predstavlja kao prosvijetljena osoba posvećena duhovnosti i do sada je odbijao javno komentarisati ono što se dešavalo u Ahmićima.

Porodice žrtava insistiraju da se kazne i drugi pojedinci koje smatraju odgovornima za zločin. Prilikom obilježavanja 25. godišnjice komandir snaga Ujedinjenih nacija (UN) Bob Stewart se prisjetio prizora koje je zatekao odmah nakon zločina.

Kako je kazao, bilo je to djelo đavola. Naglasio je da je u ovom dijelu Bosne i Hercegovine također počinjen genocid.

Prošle godine zbog pandemije koronavirusa obilježavanje godišnjice masovnog ubistva je bilo znatno drugačije u odnosu na prethodne godine. Inače se obilježava nizom aktivnosti i dolaskom većeg broja ljudi.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button