politika

Proigrani mir u BiH – Kako je Evropa zakazala na Balkanu

Njemački list ‘Frankfurter Allgemeine Zeitung’ analizira knjigu bivšeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schwarz-Schillinga.

Njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) objavio je članak pod naslovom “Strog prema Kinkelu, blag prema Kohlu”, u kojem novinar Michael Martens analizira knjigu njemačkog političara i bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schwarz-Schillinga: Proigrani mir u Bosni i Hercegovini– Kako je Evropa zakazala na Balkanu.

U knjizi se ovaj bivši ministar u vladi Helmuta Kohla osvrće na politiku prema Balkanu devedesetih godina, piše Deutsche Welle, a prenosi Fena.

“Na sjednici njemačke vlade 8. decembra 1992. godine došlo je do žestokog spora između Helmuta Kohla i Christiana Schwarz-Schillinga, ministra za poštu i telekomunikacije. ‘Stidim se’, rekao je ministar, ‘što pripadam ovoj Vladi ako ona nastavi ne poduzimati ništa.’ Sve se završilo ‘prilično oštrim pozivom kancelara na poštivanje reda’ i njegovim podsjećanjem da ‘niko nije prisiljen sjediti u vladi’ ako mu se to ne sviđa”.

Odnos Bonna prema ratu ‘na kućnom pragu’

Tako Schwarz-Schilling u svojim nedavno objavljenim memoarima opisuje kraj svog prvog političkog života, piše Martens za FAZ.

Nakon svađe s Kohlom, Schwarz-Schilling daje ostavku na dužnost ministra.

Razlog tome je od Schwarz-Schillinga kritizirana “neaktivnost” njemačke politike prema Bosni i Hercegovini, što je odredilo buduće djelovanje ovog političara.

“Odnos Bonna prema ratu ‘na kućnom pragu’ bio je, kako to predstavlja Schwarz-Schilling, katastrofalan”, piše Martens.

Dodaje kako je ova knjiga o njemačkoj politici na Balkanu devedesetih, čak i ako ne dijelite sve njegove zaključke, jako informativna.Reklama

Posebno zbog po prvi put objavljenih pisama, transkripata, telefonskih poziva i drugih dokumenata iz Schwarz-Schillingovog opsežnog privatnog arhiva.

Oni pružaju uvid u politiku koju su vodili Kohl i njegov ministar vanjskih poslova Klaus Kinkel, ali i u Schwarz-Schillingov pogled na to.

Pri tome Kinkel, njegov prethodnik Hans-Dietrich Genscher, Otto Graf Lambsdorff i Liberalno demokratska partija (FDP), tada koalicijski partner Kršćansko demokratske unije (CDU) i Krđćansko socijalne unije (CSU), nisu dobro prošli u knjizi.

Kako jue propala vojna intervencija u Srebrenici

“S obzirom na rat u Bosni i Hercegovini, Schwarz-Schilling piše o nedovoljno upućenom, nedovoljno odgovornom, nedovoljno empatičnom i ponekad čak ciničnom odnosu tadašnje njemačke Vlade.”

Martens navodi kao zanimljiv detalj činjenicu da je Francois Mitterrandov nasljednik Jacques Chirac tražio ponovno zauzimanje Srebrenice vojnom intervencijom, ali dodaje da za to na nisu navedeni izvori.

“Sve u svemu, jasno je sljedeće: Schwarz-Schilling je 1992. godine, ne obazirući se na vlastitu karijeru, rekao što je trebalo reći, a zatim se desetljećima nakon toga zalagao za ljude u Bosni i Hercegovini. Dio njegove knjige u kojem se bavi njemačkom politikom u odnosu na prvi rat u Evropi nakon 1945. godine impresivan je i vrijedan čitanja”, zaključuje se u recenziji knjige Christiana Schwarz-Schillinga.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close