Analizapovijestvijesti

Prije 30 godina poginuo je Vinko Šamarlić, heroj kojem je domovina bila važnija od Olimpijade

Danas se navršava 30 godina otkako je život u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije dao Vinko Šamarlić, komandir borbene jedinice Specijalne jedinice MUP-a Republike Bosne i Hercegovine i džudista koji je samo nekoliko dana kasnije trebao zastavu s ljiljanima nositi na svečanoj ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Barceloni 1992. godine.

Sjajni džudista Željezničara mogao je vrlo lako izbjeći učešće u ratnim dejstvima. Imao je alibi kakav niko nije. No, svi koji su ga znali, kažu da Vinko nije bio tip koji je od nečega bježao.

Umjesto Barcelone, neposredno pred polazak olimpijskog tima Bosne i Hercegovine na Igre 1992. godine, Šamarlić je odabrao bitku na Hrasnom Brdu u Sarajevu, gdje je poginuo.

O životu i pogibiji Vinka Šamarlića mogao bi se napisati jedna dobar bestseller ili film, koji bi sasvim sigurno “pokupio” brojne nagrade.

Vinko je život izgubio prilazeći sa spuštenom puškom ranjenom agresorskm vojniku, a metak kojim ga je pogodio ispod lijevog pazuha bio je koban za Šamarlića.

Na današnji dan poginuo je heroj Sarajeva, džudista - Vinko Šamarlić

Smrt nam je ovih dana svima domaćin

– Pripadnik specijalne jedinice MUP-a BiH, džudista, poluteška i teška, jučer poginuo, bitka odsudna. Vinko Šamarlić vodio je mnoge borbe, bacao mnoge protivnike, zaradio silne titule. Bio je višestruki juniorski i seniorski prvak Jugoslavije, dok još nije bila bivša. Prije dvije godine osvojio veliki A internacionalni turnir u Istanbulu. Za jučerašnju borbu se nije posebno pripremao. Nije se nadao zahvatu iz potaje. Nažalost, smrt nikada ne pobjeđuje na poene. Ipon, to je uvijek kraj borbe, ma koliku ti razliku u poenima do tada imao. Neravnopravna borba između smrti i Šamarlića završena je iponom u korist domaćina.

A smrt nam je ovih dana svima domaćin. Takmičimo se na njenom terenu i po njenim pravilima. Vinko Šamarlić bio je u punoj ljudskoj i takmičarskoj zrelosti, 28 godina. Imao je čedo od dvije godine, silne drugove i prijatelje. Znao je razlikovati zagrljaj od zahvata. Znao je s kim i uz koga valja stati. I tu bi ovoj tužnoj priči bio kraj da se odmah ne nametne pitanje, zašto ovoliko pažnje nismo posvetili svim poginulim. Odgovor je jednostavan: Vinko Šamarlić je olimpijac, bio je evidentni olimpijski kandidat, bio je izabran, bio je jedan od devet. Uzalud je njegov prijatelj, njegov trener i sportski funkcioner Brane Crnogorac govorio: ‘Pazi se’. Vinko je valjda čuo: ‘Bori se’. Borio se i poginuo.

Otkazan olimpijski let

Pod istom onom zastavom pod kojom je trebalo da izađe na tatami najljepšeg grada Katalonije. Vinko, nažalost, o nečemu nije vodio računa. Ma koliko bilo značajno da se ljiljani rascvjetaju na Zlatištu i Mojmilu, na Hreši i Borijama, na Žuči i Poljinama, da je isto tako značajno da se plava zastava sa zlatnim ljiljanima zavijori pred olimpijskim borilištima kao što se razvila na jarbolima pred Ujedinjenim nacijama. Vinko Šamarlić više se neće pojaviti u svom domu, u svojoj jedinici. Njegov olimpijski let je otkazan.

Za mene lično, a nadam se i za cjelokupnu našu sportsku javnost, ovaj plemeniti borac jeste učesnik olimpijskih igara. Očekujemo da će njegovo ime biti ravnopravno u budućoj olimpijskoj spomenici BiH i da će se, barem, na njegovom grobu zavihoriti zastava sa pet olimpijskih krugova – kazao je u junu 1992. godine pokojni Budo Vukobrat u vijestima.

Izvor

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: