kultura

Prerani odlazak novinara i publiciste : Četiri godine od smrti Enesa Ratkušića

Danas se navršavaju četiri godine od prerane smrti poznatog mostarskog i bosanskohercegovačkog novinara i publiciste Enesa Ratkušića.

Enes Ratkušić preminuo je, poslije kraće bolesti, 20. juna 2018. godine u Blagaju u 61. godini.

Ratkušić je rođen 7. aprila 1957. godine u Ošanjićima kod Stoca. Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u Stocu, nakon čega je studij sociologije diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Bio je dugogodišnji novinar i urednik na RTV Mostar, saradnik brojnih sedmičnih i mjesečnih bosanskohercegovačkih listova, te glavni urednik časopisa “Slovo Gorčina “. Autor je mnogih stručnih radova, kao i šest knjiga.

Kao profesor sociologije radio je u Srednjoškolskom centru Stolac, Građevinskoj školi Mostar i na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru. Najveći dio radnog vijeća proveo je, ipak, kao urednik-novinar na RTV Mostar. Novinske tekstove objavljivao u magazinima “Ljiljan”, “BH. Dani “, “Preporod”, “Ujedinjena Bosna”, “Zambak”, “Novo Vrijeme”, te posljednjih nekoliko godina u magazinu “Stav” i na portalima Al Jazeera Balkans i Kliker.info.

Stručne i književne radove publikovao je u časopisima “Most”, “Dijalog”, “Slovo Gorčina”, “Behar ” i “Bošnjačka pismohrana”.

Njegove knjige bile su odlično prihvaćane kod publike, a objavio je djela: “Zaboravljeni govor probuđenih”, zbirke priča “Hrvanje s vragom”, “Dunjalučka škola “, “Trovanje zdravom hranom”, te “Tajna bosanskog štapa”.

Posljednje objavljeno djelo bila mu je zbirka filozofskih eseja „Sukob devijacija“.

Izvor

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: