vijesti

Preminuo Robert Fisk, poznati britanski novinar

Poznati britanski novinar, reporter uglednog lista Independent, Robert Fisk preminuo je u 74. godini.

Robert Fisk, veteran dopisnika sa Bliskog Istoka, umro je u 74. godini, tvrde njegovi poslodavci, list Independent.

Novinar je preminuo u Dablinu u Irskoj, “nakon bolesti”, izvijestio je list u nedjelju.
Fisk je rođen u Kentu u Engleskoj, a kasnije je postao irski državljanin. Prije nego što se pridružio The Independentu, radio je za britanske novine Sunday Express i The Times.
Fisk je bio hvaljen zbog svog prvog izvještavanja na Bliskom istoku, gdje je nekoliko desetljeća imao sjedište u Bejrutu, prema riječima njegovog bivšeg poslodavca. 2005. godine The New York Times opisao ga je kao “vjerovatno najpoznatijeg stranog dopisnika u Britaniji”.
Fisk je bio poznat po svojoj oštrookoj analizi regije i pristupu nekim od najzloglasnijih svjetskih vođa. Intervjuisao je bivšeg šefa Al Kaide Osamu bin Ladena više puta tokom devedesetih, opisujući ga kao “svakog pedlja planinskog ratnika mudžahedinske legende”.
Jednom je također upoznao bivšeg libijskog diktatora Moammara Gadafija.
Dokumenti koje je američki ured objavio 2016. godine, objavio je 2016. godine, pokazao je da je bin Laden jednom izdvojio Fiska, preporučujući da njegovi saradnici pozovu dopisnika da moderira neku vrstu posebnog programa za obilježavanje 10. godišnjice napada 11. septembra .
“Fisk je bio poznat po svojoj hrabrosti u ispitivanju službenih narativa vlada i objavljivanju onoga što je otkrio u često briljantnoj prozi”, napisalo je osoblje Independenta u nekrologu u nedjelju. “Pridružio se The Independentu 1989. godine iz The Timesa i brzo je postao njegov najprepoznatljiviji pisac i za kojim se tragalo.”
Njegov rad nije bio bez prepirke. “Mnogo onoga što je Fisk napisao bilo je kontroverzno, nešto što je izgleda činio [uživao]”, dodao je Independent.
Kako je rat u Siriji bjesnio, široko su ga optuživali da je simpatizirao predsjednika Bashara al-Assada, čak i dok je sirijski diktator granatirao vlastite građane i ubijao desetke tisuća, uključujući navodno hemijskim oružjem .
Mnogi su odali počast Fisku nakon vijesti o njegovoj smrti u nedjelju.
“Njegovim prolaskom svijet novinarstva i informirani komentari na Bliskom istoku izgubili su jednog od najboljih komentatora”, rekao je irski predsjednik Michael D. Higgins u izjavi .
Higgins je rekao da Fiska poznaje od devedesetih, a povremeno se s njim sastajao u nekoliko bliskoistočnih zemalja, uključujući Irak i Libanon, gdje je putovao u službeni posjet prošle godine.
“Generacije, ne samo Iraca, već i cijelog svijeta, oslanjale su se na njega u kritičkom i informiranom pogledu na ono što se događa u svjetskim zonama sukoba,” dodao je Higgins. “I što je još važnije, utjecaji koji su možda bili izvor sukoba.”
Christian Broughton, generalni direktor i bivši urednik The Independenta, pozdravio je Fiska kao “najvećeg novinara svoje generacije”.
Fisk je bio “neustrašiv, beskompromisan, odlučan i posve predan otkrivanju istine i stvarnosti po svaku cijenu”, rekao je u izjavi za svoje novine. “Vatra koju je zapalio u Independentu će gorjeti.”

Robert Fisk bio je najpoznatiji po svojim analizama stanja na Bliskom istoku, ali i odnosa zapadnih zemalja prema tom području. Njegovi izvještaji izazivali su mnogo rasprava i polemika, a najveći interes izazvale su analize iz 2003. godine kada su Sjedinjene Američke Države pripremale invaziju na Irak. Upravo je Fisk izvještavao sa sjednice u SAD-u, a naročito je posvetio pažnju tadašnjem državnom sekretaru Collinu Powelu za kojeg je rekao da je bio neuvjerljiv.

“Bilo je to jezivo otvaranje sjednice, Powel je mahao rukama i grlio se s ostalim zvaničnicima”, rekao je tada Fisk.

Većinu svog radnog vijeka Fisk je radio za ugledni list The Independent, a većinu vremena proveo je u Bejrutu gdje je opisivao događaje iz tog grada, izvještavao o građanskom ratu, ali i brojnim problemima s kojima su se suočavali novinari u tom regionu.

Poznat je i po tome što je uspio tri puta uraditi intervju s Osamom bin Ladenom, a zbog interesovanja za dešavanja na granici između Pakistana i Afganistana više puta su ga napali talibani.

Christian Broughton, urednik Independent, izjavio je Kako Je Fisk svoj posao radio bez straha.

“Beskompromisan i posvećen pronalaženju istine po bilo koju cijenu. Robert Fisk je bio najbolji novinar svoje generacije”, izjavio je u saopštenju urednik ovog lista.

Napisao je mnoge knjige od kojih su najpoznatije “Pity the Nation: Lebanon at War”, “The Great War for Civilisation: The Conquest of the Middle East”.

CNN, KLIX

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close