vijesti

Preminuo George Blake, jedan od najzloglasnijih dvostrukih agenata Hladnog rata

George Blake, bivši oficir MI6 i jedan od najzloglasnijih dvostrukih agenata Hladnog rata, preminuo je u 98. godini, izvijestili su ruski mediji.

Slavna “krtica”, bivši britanski dvostruki agent George Blake koji je špijunirao za sovjetski KGB tijekom 1950-ih prije nego je prešao na Istok, umro je u dobi od 98 godina, objavile su u subotu ruske novinske agencije.

“Danas je umro legendarni obavještajac George Blake. Iskreno je volio našu zemlju, divio se podvizima našeg naroda tijekom Drugog svjetskog rata”, rekao je glasnogovornik ruske obavještajne službe SVR, Sergej Ivanov, prenosi agencija France presse.

Bivši član otpora u Nizozemskoj tijekom Drugog svjetskog rata i zatim agent britanske obavještajne službe MI6, tijekom Hladnog rata, George Blake je ponudio Sovjetima svoje usluge 1950-ih nakon što je svjedočio američkom bombardiranju civilnog stanovništva Koreje.

image
George Blake, fotografija iz 1966.

Blake je u devet godina kao sovjetski špijun otkrio informacije koje su dovele do izdaje najmanje 40 agenata MI6 u istočnoj Evropi. Zatvoren je u Londonu 1960. godine, ali je 1966. uspio pobjeći u Rusiju.

Ruska obavještajna služba rekla je da je Blake “iskreno volio svoju zemlju”.

Blake je rođen kao George Behar 11. novembra 1922. u holandskom gradu Rotterdamu. Njegov otac bio je španski Židov koji se borio s britanskom vojskom tokom Prvog svjetskog rata i stekao britansko državljanstvo.

Sam Blake radio je za holandski otpor tokom Drugog svjetskog rata, prije nego što je pobjegao na Gibraltar pod kontrolom Velike Britanije. Kasnije je zbog svog porijekla angažovan u obavještajnoj službi.

U intervjuu za BBC 1990. godine, Blake je rekao kako je procijenio da je izdao više od 500 zapadnih agenata, ali negirao je navode da je njih 42 izgubilo život kao rezultat njegovih postupaka.

On je posljednji preživjeli slavne generacije britanskih dvostrukih agenata. Živio je u Rusiji od sovjetskog doba. KGB-u je dao imena stotine agenata i otkrio tajni tunel u Istočnom Berlinu korišten za špijuniranje Sovjeta. 

Izdao ga je poljski dvostruki agent, pa je 1961. u Velikoj Britaniji osuđen na 42 godine zatvora.

Pet godina kasnije je pobjegao i prešao u Istočnu Njemačku i dalje do Moskve.

Jutarnji i klix

Show More

Leave a Reply

Back to top button