historija-i-kulturakniževnostvijesti

Premijerom ‘Poema o bosanskom bijelom šehidu’ obilježena 110. godišnjica Udruženja ‘Ilmijje’

Svečanom akademijom i premijernim izvođenjem “Poeme o bosanskom bijelom šehidu” autora Džemaludina Latića, u Sarajevu je obilježena 110. godišnjica Udruženja “ilmijje” Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Ilmijje Nesib ef. Hadžić je u obraćanju gostima kazao da je Udruženje Ilmijje od svog osnivanja do danas bilo i ostalo posvećeno univerzalnim principima i vrijednostima.

– Udruženje Ilmijje je svojim aktivnostima uvijek išlo naprijed, i svoje članove pripremalo za nove izazove. Naši projekti trebaju ostavljati trag kako bi društvo iz njih uzimalo pouku za nadolazeća vremena – kazao je, pored ostalog, Hadžić.

Reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je u uz iskrene čestitke rukovodiocima i članovima Udruženja Ilmijje kazao da je današnji skup veoma važan, kako zbog svog sadržaja, tako i zbog poruke koja se s njega šalje.

Podsjetio je da je ulema uvijek stajala na braniku duhovnog, kulturnog i nacionalnog bića, postojano i sigurno, onako kako je znala i umjela.

Zahvalio je autoru poeme Džemaludinu Latiću i svima drugima koji su učestvovali u njenom izvođenju.

Pozvao je umjetnike, književnike, pjesnike, novinare i druge da se više uključe u kreiranje autentičnih bosanskih izričaja u kulturi i umjetnosti, te da su potrebni programi koji će afirmirati naše bosanstvo, suživot, radosti i tuge, naše gorčine i strahove.

Naime, rekao je, kultura jedne zajednice je vanjski izraz njene biti i manifestacija njenog subjektiviteta. Kultura bi trebalo da odražava ono što ta zajednica smatra svojim vrijednostima, teorijskim i praktičnim. Kultura je naša zajednička svojina, kao što nam je zajednička i domovina.

– Mi smo našu slobodu skupo platili. Obraćam se vama, u ime ubijenih imama, onih koji su prošli torture komunističkih kazamata, četničkih i ustaških logora, da dostojanstveno i hrabro stanemo na branik naše domovine, slobode našeg naroda i misije naše Islamske zajednice, pozivajući na dobro, a odvraćajući od zla – naglasio je Kavazović.

Neka nam uzori, istakao je, nakon vjerovjesnika Muhammeda, a.s., budu naši bosanski ljudi, ulema i vitezovi: Husein-kapetan Gradaščević, Safvet-beg Bašagić, reisu-l-ulema Džemaludin Čaušević, Mehmed ef. Handžić, Husein ef. Đozo, dr. Ahmed Smajlović i brojni drugi, znani i neznani, koji su hrabro, pouzdano i dostojanstveno gradili našu slobodu.

– Neka ova godišnjica bude početak jednog novog vremena, renesanse našeg bosanskog duha. I neka svi bosanski ljudi nađu svoje mjesto u njoj i tu prepoznaju vlastito biće – poručio je reisul-ulema IZ u BiH u obraćanju povodom 110. godišnjice Ilmijje.

Svečanosti koja je upriličena u Bosanskom kulturnom centru prisustvovali su i predsjednik Sabora IZ Safet Softić, zamjenik reisu-l-uleme Enes-ef. Ljevaković, muftije Islamske zajednice, direktori ureda, uprava i drugih institucija Islamske zajednice, predstavnici kulturnog, društvenog, političkog života.

Uručene su zahvalnice onima koji su dali doprinos projektu “Poema o bosanskom bijelom šehidu“, a također su dodijeljena priznanja i pokloni penzionisanim imamima i muallimama u periodu između 109. i 110. godišnjice

Udruženje Ilmijje osnovano je 28. septembra 1912. godine i okuplja imame, muallime, uposlenike IZ u BiH, te muderrise i profesore islamskih fakulteta.

(Fena)

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: