historija-i-kulturapovijestvijesti

Posljednja poruka heroja Izeta Nanića: “Da mi je snage i sreće, pobjeda je blizu, bit će naša BiH”

Sve je u igri. Nadam se da će uspjeti i ja s njima, a onda i narod, napisao je Nanić

Prošlo je 27. godina otkako je ubijen heroj Izet Nanić, general Armije Republike Bosne i Hercegovine, bužimski komandant i heroj oslobodilačkog rata.

O junaštvu heroja Nanića se mogu pisati knjige. Mi ćemo se prisjetiti posljednje zapisanih riječi velikog sina Bosne i Hercegovine. Zapisao ih je u svoj dnevnik. Mnogi su smatrali da je predosjetio svoju smrt, koja je došla tik nakon spajanja formacija Hrvatske vojske i Armije RBiH tokom akcije “Oluja” 5. avgusta 1995.

– Sve je u igri. Nadam se da će uspjeti i ja s njima, a onda i narod. Pobjeda je blizu, ako Bog da, bit će naša BiH. Osjećam da mogu uraditi zamišljeno. Da mi je snage i sreće. Sve sam uložio. Nestalo je struje. Sretno! – napisao je Nanić.

  • Posljednja poruka heroja Nanića

    Posljednja poruka heroja Nanića


On je bio komandant 505. viteške bužimske brigade 5. Korpusa Armije RBiH. Jedinice 5. Korpusa, uporedo s “Olujom” u Hrvatskoj, započele su akcije oslobađanja teritorija. Bužimska 505. viteška brigada, na čelu s Izetom Nanićem, razbila je neprijateljske linije na Čorkovaći i krenula prema Dvoru na Uni.

Samo nekoliko sati prije konačne deblokade u rejonu Vijenca iz zasjede je ubijen komandant Izet Nanić.

Izvor

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: