vijesti

Poruka Munire Subašić zločincima: Mi ćemo vas proganjati i nikad nećemo posustati

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici Subašić je uputila nekoliko poruka

Majka Munira Subašić je povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici uputila nekoliko poruka. Najprije onu upućenu zločincima.
– Želim sa ovog mjesta da pošaljem nekoliko poruka onima koji treba da čuju žrtve genocida. Mi ćemo vas proganjati i nikad nećemo posustati. To je naše pravo i obaveza. Dobro zapamtite, ne postoji mjesto gdje se možete sakriti, a da vas mi nećemo pronaći. Onima koji negiraju genocid, nećete uspjeti, nećete nas umoriti, nećete nas zastrašiti. Generacije naše djece će nastaviti put poslije nas. Djeca koja nisu odgajana u mržnji kao mi majke. Pozivamo OHR da nametne zakon o zabrani negiranja genocida što bi bila prevencija da se ne bi novi genocid desio koji bi pokosio cijeli svijet i Evropu. Nametnite zakon i zaštitite vrijednosti koje ste uspostavili u BiH, kaže Subašić.
Potom je uputila poruku domaćim i političarima u regionu.
– Poruka našim političarima i u okruženju je, gradite mir, poštovanje i povjerenje. Budite primjer za žrtve, mi ćemo vas podržati. Bez istine i pravde nema mira. Pomozimo sebi i pomozimo svom narodu. Glavni tužilac Bramerc je zabrinut zašto veliki broj zločinaca koji su počinili genocid su otišli u Srbiju i tamo su našli utočište. Pozivam Srbiju da izruči zločince i time će se opravdati da oni nisu projektovali i planirali gencid u BiH. Pozivamo Vučića koji je najodgovorniji i koji daje utočište zločincima u Srbiji. Poruka našem pravosuđu: nastavite tamo gdje je Tribunal stao. Zločinci moraju odgovarati. Nemojte praviti nacionalne balanse u BiH, slijedite rad Tribunala. Poruka međunarodnoj zajednici, pomozite da zločinci i nalogodavci ne budu nagrađeni, kaže Subašić.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close