politikasvijetvijesti

Portugal i Španija odbacili plan EU o reduciranju korištenja prirodnog gasa tokom zime

Plan Evropske unije da smanji upotrebu prirodnog plina u bloku za 15 posto kako bi se pripremio za potencijalni prekid snabdijevanja ruskim plinom ove zime izazvao je u četvrtak oštar skepticizam španske i portugalske vlade, koje su tradicionalno velike pristalice bloka.

Vlade u Madridu i Lisabonu tvrde da neće podržati inicijativu koju je u srijedu najavila predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Prijedlog bi započeo s dobrovoljnim redukcijama, ali EU-a također želi ovlasti da uštedu od 15 podsto učini obaveznom u slučaju vanrednog energetskog stanja u cijeloj EU.

Španija i Portugal  saopćili su da je uvođenje obaveznih redukcija nepoželjno. Napomenuli su da postoje oskudne energetske veze koje ih povezuju s ostatkom Evrope i da koriste vrlo malo ruskog plina u usporedbi s drugim članicama EU-a poput Njemačke i Italije.

– Branit ćemo evropske vrijednosti, ali nećemo prihvatiti žrtvu po pitanju o kome nam čak nije dopušteno dati svoje mišljenje – izjavila je španska ministrica za ekološku tranziciju Teresa Ribera.

– Štogod se dogodilo, španske porodice neće trpiti rezove u snabdijevanju  plinom ili strujom u svojim domovima – rekla je.

– Ta mjera ne bi služila uzalud ako se plin koji ne bi mogla koristiti španska industrija kasnije ne bi mogao koristiti u domovima ili industrijama drugih zemalja – dodala je.

Portugalski ministar za za zaštitu okoliša i energetiku João Galamba, rekao je da je predložena mjera “neodrživa i nesrazmjerna“, prenosi AP.

(Fena)

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: