vijesti

Pompeo upozorio Međunarodni sud na posljedice ukoliko istraži izraelski ratne zločine

Američki državni sekretar Mike Pompeo zaprijetio je da će se Međunarodni krivični sud suočiti s posljedicama iz Vašingtona, ukoliko nastavi s potencijalnom istragom u vezi s izraelskim ratnim zločinima.

Pompeovo upozorenje dolazi nakon što je tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda odlučila da proglasi Palestinu zemljom koja može uputiti tužbe koje mogu pokrenuti istrage ratnih zločina. Palestina je ranije optužila cionistički režim Izraela za zločine počinjene u okupiranoj Zapadnoj Obali i Pojasu Gaze.

U decembru, tužiteljica Fatou Bensouda najavila je petogodišnju preliminarnu istragu situacije u Palestini, budući da postoje razumne osnove da se vjeruje da je Izrael počinio ratne zločine.

U svojoj kritičnoj izjavi, Pompeo je istrage Međunarodnog suda pravde nazvao nezakonitima i rekao da je to međunarodno tijelo političko, a ne pravosudna institucija.

Američki državni sekretar je rekao da SAD ne vjeruje da „su Palestinci kvalifikovani kao nezavisna država“.

Izrael i Sjedinjene Američke Države nisu dio Rimskog statuta koji je formirao Međunarodni krivični sud, naveo je Pompeo u svom saopštenju, dodavši da je Izrael „nepravedno na meti“.

Izvor

Show More

Leave a Reply

Back to top button