politikavijesti

Pokolj u Teksasu : Osamnaestogodišnjak ubio 18 djece i učitelja u osnovnoj školi u teksaškom gradiću Uvaldeu

Naoružani 18-godišnjak ubio je osamnaestero djece i učitelja u sumanutom pokolju osnovnoj školi u teksaškom gradiću Uvaldeu, objavile su tamošnje vlasti i policija.

Napad u Uvaldeu, gradiću s 20 hiljada stanovnika sat vožnje od granice s Meksikom, posljednji je u nizu smrtonosnih pucnjava u Sjedinjenim Državama.

Napadač je “ubio, na okrutan i sumanut način, 14 učenika i nastavnika”, rekao je teksaški guverner Greg Abbott.

Osumnjičenik, 18-godišnji Salvador Ramos, također je mrtav, vjerojatno od metaka kojima su policajci odgovorili na napad u osnovnoj školi u Uvaldeu, 130 kilometara od grada San Antonija.

Vlasti vjeruju da je djelovao sam.

Dva policajca su lakše ranjena, a djevojčica i jedna starija osoba prevezeni su u bolnicu u kritičnom stanju.

Ovo je najsmrtonosniji napad u američkim osnovnim školama otkako je dvadesetero djece i šestero učitelja ubijeno u pucnjavi u školi Sandy Hook u Connecticutu prije deset godina.

Četrnaest učenika i troje nastavnika ubijeno u srednjoj školi u Parkland na Floridi 2018. godine.

Predsjednik Joe Biden nešto će se kasnije obratiti javnosti.

Abbott je rekao da je napadač iz Uvaldea i da je do škole došao automobilom, naoružan pištoljem, a “možda i puškom”.

Radi se o školi koju pohađaju učenici do četvrtog razreda. Ima ih petstotinjak i većinski su hipanskog porijekla i siromašnog ekonomskog statusa.

Ovaj je mjesec u masovnoj pucnjavi već ubijeno deset ljudi, u trgovačkom centru u Buffalu u državi New York. Za taj je zločin utvrđeno da je počinjen iz rasne mržnje jer su većina žrtava crnci.

Unatoč brojnim masovnim ubojstvima, inicijative i zakonske regulacije s ciljem strože kontrole osobnog naoružanja ne daju rezultate. U zemlji je 2020. više od 19 hiljada  ljudi ubijeno vatrenim oružjem, što je porast od 35 posto u odnosu na godinu prije.

Izvor

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: