politikasvijetvijesti

Podignute optužnice protiv četvero osumnjičenih za korupciju u Evropskom parlamentu

Potpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili je među četvero osumnjičenih koji su optuženi i zadržani u pritvoru u nedjelju u Belgiji u vezi s korupcijskim skandalom u koji je umiješan domaćin Svjetskog prvenstva – Katar.

– Četiri osobe su uhapšene od strane briselskog istražnog sudije koji vodi istragu – navodi se u saopćenju belgijskog federalnog tužilaštva.

Istaknuto je da se oni terete za učešće u zločinačkoj organizaciji, za pranje novca i korupciju. Istražni sudija je pustio dvije osobe na slobodu.

U saopćenju nisu identifikovani osumnjičeni. Međutim, novinska agencija AFP i belgijske novine pozivaju se na pravosudne izvore koji kažu da je Kaili među optuženima.

Belgijski mediji naveli su optužene kao Kaili, njenog parlamentarnog savjetnika Francesco Giorgia i bivšeg italijanskog socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Piera Antonia Panzeria. Lobista iz Brisela, koji je također optužen i određen mu je pritvor, nije identifikovan.

Belgijski mediji naveli su da su pušteni kao Kailin otac i Luca Visentini, generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata, javlja DW.

Kaili je bila među šestoro uhapšenih u petak u Briselu nakon što je belgijsko tužilaštvo objavilo da već nekoliko mjeseci sumnja da je Katar uplaćivao velike svote novca i nudio poklone uticajnim ljudima u Evropskom parlamentu.

Dom 44-godišnje Kaili pretresen je nakon što je njen otac navodno uhvaćen sa 600.000 evra u torbi, prenose belgijski mediji.

Katar se suočio sa oštrim kritikama zbog stanja ljudskih prava nakon što su hiljade radnika migranata umrle na gradilištima za izgradnju infrastrukture, uključujući stadione, za Svjetsko prvenstvo.

(Fena)

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: