vijesti

Plenković u Jasenovcu: NDH jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske historije

Obilježavanje 76. godišnjice proboja posljednjih zatočenika iz logora se odvija pod epidemiološkim mjerama.

Državni vrh i udruženja žrtava danas obilježavaju 76. godišnjicu proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac odvojeno i pod strogim epidemiološkim mjerama.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković prvi je položio vijenac, sa potpredsjednicima Vlade Tomom Medvedom, Davorom Božinovićem i Borisom Miloševićem te ministrima Gordanom Grlićem Radmanom, Ninom Obuljen Koržinek i Ivanom Malenicom, a pritom je istaknuo kako su došli odati počast svim žrtvama režima NDH i strašnim zločinima koji su počinjeni u jasenovačkom logoru i u drugim logorima protiv Jidova, Srba, Roma, Hrvata antifašista i demokrata.

Plenković je izjavio da je Nezavisna Drđava Hrvatska (NDH) jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske historije i poručio da je Vlada jasno protiv korištenja ustaških simbola.

‘Jasna osuda zločina’

„To je sigurno jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske povijesti i važno je da nove, mlade današnje generacije osvijeste te činjenice, da s njima budu upoznate, da ovo bude dio našeg obrazovnog sustava i da sve generacije nikad ne zaborave strašne zločine koji su se događali ovdje i diljem Europe u sličnim logorima tijekom Drugog svjetskog rata, te da postoji jasna i zajednička osuda tih zločina”, poručio je premijer, prenijela je Hina.

Dodao je će nastaviti dolaziti u Jasenovac s pijetetom i sviješću „da ovakve zločine ne smijemo dozvoliti da se ikada ponove“.

Obzirom na obavezno pridržavanje epidemioloških mjera predviđeno je da delegacije budu u manjem broju, te da u posebnim grupama odaju počast žrtvama logora.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković predvodit će saborsku delegaciju, te će položiti vijenac u spomen žrtvama logora.

Mesić, Josipović i Kosor uz Milanovića

Predsjednik Republike Zoran Milanović odat će počast polaganjem cvijeća i kamenčića kod Spomen obilježja Kameni cvijet, a uz njega će biti bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, te bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Izaslanstvo naroda žrtava predstavljat će saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsjednik Koordinacije Židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus te saborski zastupnik i predstavnik Saveza Roma u Hrvatskoj “Kali Sara” Veljko Kajtazi, a s njima će vijenac položiti i čelnik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin.

Počast će također odati strani diplomatski predstavnici, izaslanstva gradova, političkih stranaka i udruženja, te lokalna udruženja saveza antifašista i vijeća srpske nacionalne manjine.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button