vijesti

Pentagon je privatno izrazio zabrinutost zbog afganistanskog rata – Washington Post

Washington Post izvijestio je u ponedjeljak da su službenici Pentagona godinama privatno čuvaru govorili o svojoj dubokoj zabrinutosti zbog američke ratne strategije u Avganistanu, uključujući visoke zvaničnike koji su se javno nadali.

Washington Post pribavio je hiljade dokumenata od Specijalnog generalnog inspektora za obnovu Avganistana, vladinog nadzornog tijela za rat, koji je intervjuisao više od 600 ljudi. Post je intervjue dobio putem Zakona o slobodi informacija i dvije savezne tužbe.

Otkrivanje dolazi dok američki predsjednik Donald Trump i Pentagon nastoje smanjiti broj snaga u Afganistanu kako bi se više usredotočili na borbu protiv Al Kaide i Islamske države, dok se administracija nada mirovnom sporazumu s talibanima.

Sjedinjene Države ušle su u Afganistan 2001. godine i zbacile svoje talibanske vođe nakon što su odbili predati članove militantne skupine al-Qaede iza napada 11. septembra na Svjetski trgovinski centar i Pentagon.

Oko 2.400 pripadnika američke službe ubijeno je u avganistanskom sukobu, a još hiljade ranjeno.

“Bili smo lišeni temeljnog razumijevanja Afganistana – nismo znali što radimo”, Douglas Lute, general s tri zvjezdice kojem je američki predsjednik George W. Bush centralnu ulogu dao u sukobima u Iraku i Afganistanu. , rekao je anketarima 2015. godine, rekao je Post.

Ipak, američki vojni lideri povremeno su govorili o svojoj zabrinutosti zbog rata, posebno kada su tražili povećanje trupa ili sposobnosti potrebne za borbu protiv talibana.

2010. godine, tada general-major Michael Flynn, zamjenik šefa kabineta za obavještajne poslove u Afganistanu za američku vojsku i njene saveznike u NATO -u, oštro je kritizirao rad američkih špijunskih agencija u Afganistanu, nazivajući ih neukim i izvan dodira s afganistanskim narodom. Flynn je kasnije služio kao Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Post je dobio i neke dopise ministra odbrane Donalda Rumsfelda između 2001. i 2006.

“Nikada nećemo izvući američku vojsku iz Afganistana, ako ne vodimo računa da se događa nešto što će pružiti stabilnost koja će nam biti potrebna za odlazak”, rekao je Rumsfeld u izjavi iz 2002.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close