svijetvijesti

Paklene scene u Francuskoj: Općine nemaju vode, požari odnose kuće, šume i vinograde

Francusku su zahvatile nezapamćene nestašice vode, a stotine gradova i sela ostali su bez pitke vode iz slavina dok istovremeno nemilosrdni šumski požari haraju zemljom.

Čitava zemlja pati zbog ograničenja koja su na snazi kako bi se ograničila upotreba vode, a za više od 100 općina koje je pogodila suša ne postoji čak ni mogućnost bilo kakve opskrbe. Nepodnošljiva vrućina popraćena tek rijetkim i slabim kišama, priča je o cijeloj Evropi.

Španija, Italija, Portugal i Njemačka također se nalaze pod mjerama vanrednog stanja.

Historijska kriza

Francuski ministar okoliša Christophe Béchu rekao je da je historijska kriza za tolike općine koje nemaju pristup pitkoj vodi iz slavine, dok konvoji kombija hrpimice prevoze vodu u bocama do očajnih stanovnika.

U selu Ollières u Varu, u jugoistočnoj Francuskoj, slavine su potpuno presušile, a kada je opskrba napokon nastavljena, voda, da tragedija bude veća, zbog pijeska i sedimenta koji su ušli u cijevi, više nije za piće.

Paklene scene

Neobično vruće i suho ljeto u kombinaciji s nedostatkom snijega u Alpama dovelo je do nestašice koja je pogoršana smrtonosnim šumskim požarima koji su zapalili veći dio zemlje, a osam ih je još uvijek aktivno. Više od 1.000 vatrogasaca, devet zrakoplova i dva vodena bombardera raspoređeni su u borbi s požarima u četiri francuska departmana dok mještani opisuju nebo koje buči poput oceana u ‘paklenim’ scenama.

Izvor

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: