nutricionizam

Ovo su najbolje prehrambene navike za starije od 50 godina

Iako bismo voljeli da možemo vratiti vrijeme, starenje je nešto što se svima događa. Zato je važno održavati cjelokupno zdravlje tijela što je više moguće.

Možda starenje nije uvijek pod vašom kontrolom, ali postoje određeni ciljevi koje možete ostvariti kako biste bili sigurni da činite sve što je moguće kako biste ostali zdravi.

Uzimajte dodatak prehrani kalcij-vitamin D

Gustoća kostiju je na vrhuncu tijekom vaših ranih dvadesetih. Nakon toga počinje slabjeti. “Kako starimo, naše kosti počinju crpiti kalcij i postajemo podložniji ozlijedama. Ponekad su te ozlijede rezultat krkih kostiju”, kaže Jessica Sylvester, nutricionistica, glasnogovornica akademije za prehranu i nutricionizam te vlasnica Florida Nutrition Groupa.

Budući da ove ozlijede mogu biti čak i opasne po život, važno je smanjiti njihov broj “svakodnevnim uzimanjem dodatka kalcija i vitamina D”. Ne samo da će ovaj dodatak pomoći u očuvanju gustoće kostiju, već vitamin D također igra ulogu u održavanju zdravlja crijeva, što omogućava vašem tijelu da upija hranjive tvari.

Jedite manje i češće

Mnoge stvari mogu usporiti kako starimo, a to uključuje i naš metabolizam. “Starije odrasle osobe obično trebaju konzumirati manje kalorija tijekom dana”, kaže Sylvester.

No, budući da jedete manje kalorija odjednom, važno je osigurati da još uvijek dobivate dovoljno hranjivih tvari iz svoje hrane.

“Da biste to učinili dok jedete manje kalorija, najbolje je jesti češće tijekom dana”, kaže Sylvester. “To će pomoći ne samo da zadovoljite svoje kalorijske potrebe, već i svoje vitaminske i mineralne potrebe.” Vitamini i minerali pomažu vašem tijelu da pravilno funkcionira.

Konzumirajte dovoljno proteina

Konzumiranje dovoljno proteina je posebno važno kako starite.

“Većina odraslih osoba počinje gubiti mišićnu masu kako stare”, kaže Sylvester. “Naši mišići igraju ulogu u metaboličkom zdravlju, fizičkoj stabilnosti i zacjeljivanju rana.”

Konzumiranje odgovarajućih proteina pomaže u očuvanju mišićne mase, čime se sprječava sarkopenija – gubitak mišićne mase povezan s dobi, piše Eatthis.

Izvor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: