Bosna i Hercegovinapolitikavijesti

OHR: Izetbegović i drugi političari bi trebali da zadrže mlade u zemlji, a ne da zagovaraju robote kao zamjenu

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit najoštrije je osudio ratnohuškačku izjavu dopredsjedavajućeg Doma naroda BiH i predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića na stranačkom skupu u Hadžićima.

– Ratnohuškačke i zapaljive izjave, poput izjave Izetbegovića opasne su i vraćaju na tragični sukob iz 1990-ih. One šire strah među svim građanima, povećavaju tenzije, te ni na koji način ne doprinose unapređenju saradnje, stabilnosti i pomirenja u BiH – dodao je.

Kaže da bi Izetbegović, ali i ostali politički lideri, trebali raditi na pronalaženju načina da najmlađe i najperspektivnije građane ove zemlje zadrže u BiH, umjesto “da zagovara robote koji će ih zamijeniti”.

– U prošlosti smo imali priliku čuti daleko razumnije izjave, njima se treba vratiti – pozvao je Šmit.

Visoki predstavnik je naglasio da neodgovorna retorika mora stati, te je pozvao sve političke lidere i zvaničnike da svoje napore radije usmjere na zajednički cilj, a to je da BiH bude ugodan dom svim njenim građanima.

– Ovaj začarani krug akcije i reakcije koji ilustrira i činjenica da je nakon izjave Izetbegovića promptno uslijedila još jedna neodgovorna izjava člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika – mora prestati. Ima mnogo važnijeg posla koji treba završiti – zaključio je Šmit u saopćenju.

(Fena)

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: