vijesti

Oglasio se Navaljni iz zatvora: Ovo je koncentracioni logor

Aleksej Navaljni odlučio se oglasiti nakon nekoliko sedmica špekulacija iz zatvorske jedinice IR-2 u Pokrovu

Nakon što je osuđen na dvije i po godine zatvora, ruski opozicionar Aleksej Navaljni oglasio se na društvenim mrežama iz zatvorske jedinice udaljene 100 kilometara od Moskve po prvi put nakon više sedmica medijske šutnje.

Iako su ruski aktivisti tvrdili kako se trenutno ne zna tačna lokacija na kojoj se nalazi Aleksej Navaljni, glavni protivnik Vladimira Putina odlučio se oglasiti nakon nekoliko sedmica špekulacija iz zatvorske jedinice IR-2 u Pokrovu te opisati uslove života u ovom zloglasnom ruskom zatvoru.

– Tri stvari me ne prestaju oduševljavati. Zvjezdano nebo iznad zatvora, kategorički imperativ koji dolazi iz nas, i nevjerovatan osjećaj kada dlanom pređem preko obrijane glave. Pozdrav svima iz A sektora koji je pod pojačanim nadzorom – napisao je Navaljni.

On je govorio i o uslovima u zatvoru te je zatvorsku jedinicu u Pokrovu opisao kao koncentracioni logor.

– Moram priznati da me ruski sistem iznenadio. Nisam znao da se može organizirati pravi koncentracioni logor 100 kilometara od Moskve. Još nisam uočio tragove nasilja iako je atmosfera među zatvorenicima izuzetno napeta. Vjerujem u brojne priče koje dolaze iz Pokrova. Jedna od njih je da su drvenim čekićima tukli zatvorenike skoro pa do smrti. Sada su se metode promijenile i iskreno ne mogu se sjetiti mjesta gdje su svi ljubazni kao ovdje. Sada ovo zovem prijateljskim koncentracionim logorom – navodi između ostalog Navaljni.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close