vijestizdravlje

OECD: Hrvatska prva po pretilosti i druga po smrtnosti od raka u Evropskoj uniji

S obzirom na velike brojke, 2020. je Hrvatska postala prva članica EU-a koja je uvela nacionalni probir za rano otkrivanje raka pluća.

Hrvatska je prva po pretilosti, druga po smrtnosti od raka i peta po pušenju u Evropskoj uniji.

Hrvatska je prva po pretilosti, druga po smrtnosti od raka i peta po pušenju u Evropskoj uniji, navodi se u izvještaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Zemlja je 2019. imala 311 slučajeva smrti od raka na 100.000 stanovnika, 25 posto više od prosjeka EU-a. Lošija je samo susjedna Mađarska, piše Vecernji list.

Najčešći uzroci smrtnosti od raka među muškarcima 2019. bili su rak pluća, uključujući dušnik i dušnice (2013 smrtnih slučajeva), debelog crijeva (1264) i prostate (809). Kod žena su najčešći uzroci bili rak pluća (870 smrtnih slučajeva), debelog crijeva (839) i dojke (757).

Procijenjena incidencija raka u Hrvatskoj približno je jednaka prosjeku EU-a, ali Hrvati puno manje od prosjeka Unije sudjeluju u programima za rano otkrivanje raka dojke, vrata maternice i debelog crijeva. Na to se rjeđe odazivaju stanovnici u ruralnim područjima te nižeg stepena obrazovanja i dohotka, kaže OECD.

U vrhu po pretilosti i pušenju

U izvještaju također piše da Hrvatska ima veću stopu pretilosti ili prekomjerne tjelesne težine nego ijedna druga država članica EU-a, a u samom je vrhu i prema udjelu pušača.  Pušenje, prekomjerna tjelesna težina i pretilost te onečišćeni zrak veći su čimbenici rizika od raka u Hrvatskoj nego u drugim članicama EU-a.

“Kvaliteta liječenja raka u Hrvatskoj niža je nego u drugim državama članicama EU-a. IHME procjenjuje da je 2019. zbog raka izgubljeno 282.113 godina života ili 6641 na 100.000 stanovnika, 15 posto više od prosjeka EU-a od 5717 u istoj godini”, ističe se. Istovremeno su ukupni troškovi liječenja raka za 11 posto veći od prosjeka bloka.  U izvještaju se upozorava da “nedostatak zdravstvenih radnika i medicinske opreme ograničavaju pristup liječenju raka” u Hrvatskoj.

Šta Hrvatska čini?

Hrvatska je u decembru 2020. predstavila Nacionalni strateški okvir protiv raka od 2020. do 2030. Iste godine je postala prva članica EU-a koja je uvela nacionalni probir za rano otkrivanje raka pluća. Napredovalo se u organizaciji palijativne skrbi, ali nedovoljno, navodi se u izvještaju.  Hrvatima su besplatno dostupne dvije vakcine za smanjenje incidencije infekcija povezanih s rakom: vakcina protiv virusa hepatitisa B, koji se povezuje s rakom jetre, i vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji se povezuje s rakom vrata maternice i drugim vrstama raka, dodaje OECD.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: