kniževnostkultura

Kako je libanski kršćanin Amin Maalouf pisao o ezanu

Amin Maalouf rodio se 1949. godine u Bejrutu. U Libanu je živio do 1975. godine, kada se preselio u Francusku. Od 2011. godine jedan od 40 članova Francuske akademije. Autor je knjiga prevedenih na više od četrdeset jezika. Za neke od njih dobio je najveća svjetska priznanja iz književnosti, a za svoj rad više ordena u Francuskoj, Finskoj, Libanu i Monaku. Najčešće teme njegovih književnih i esejističkih djela su identitet, odnosi među religijama, emigracija i pitanje porijekla. Neke od njegovih najpoznatijih knjiga su: “Krstaški ratovi u očima Arapa”, “Laf afrički”, “Samarkand” i “U ime identiteta”.
Moj otmičar bio je čuvani bogobojazni Pietro Bovadiglia, zloglasni sicilijanski gusar, mnogostruki ubojica koji je, plašeći se da se sa smrću suoči kao zločinac, osjetio potrebu da Bogu prinese žrtvu kojom će izbrisati svoja zločinstva. Točnije da donese poklon Božijem zastupniku u tom dijelu Mediterana, Lavu X, rimskom papi i vladaru, poglavaru kršćanstva.

Poklon za papu bio sam ja, a izručen sam u nedjelju, 14. veljače, na dan svetoga Valentina. O tomu su me obavijestili dan ranije i cijelu tu besanu noć prostajao sam naslonjen na zid ćelije, osluškujući uobičajena zvukove grada, smijeh stražara, pljusak nekoga predmeta bačena u Tiber, plač novorođenčeta, neobično glasan u mrkloj tišini. Od dolaska u Rim često sam patio od nesanice i, nakon izvjesnog vremena, shvatio sam što to dane čini tako nepodnošljivima: gore od nemanja slobode, gore od odsustva žene, bilo je odsustvo mujezina. Nikad dotad nisam živio, iz dana u dan, iz nedjelje u nedjelju, u gradu kojim ne odjekuje poziv na molitvu, poziv koji određuje vrijeme, ispunjava prostor, umiruje ljude i zidine.

(Odlomak iz romana Lav afrički, August Cesarec, Zagreb, 1990, str. 343.)
Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button