vijesti

uređaj otkriva koronavirus za nekoliko sekundi

Revolucionarna garda IR Iran otkrila je novu tehnologiju koja omogućava detekciju i dijagnozu novog koronavirusa u radijusu od 100 metara za nekoliko sekundi.

Tehnologija je predstavljena u Teheranu u srijedu, uz prisustvo generala Hosseina Salamija, glavnokomandujućeg elitnih snaga Revolucionarne garde, koje su se pridružile borbi protiv epidemije zajedno s drugim redovima Oružanih snaga Irana, javlja IRNA.

Novi uređaj može otkriti zaražene površine i dijagnosticirati osobe koje nose virus u roku od pet sekundi, a razvili su ga naučnici koji služe u dobrovoljnim snagama Garde.

Zapovjednik Garde ga je opisao novim i jedinstvenim naučnim napretkom i pojasnio da on stvara magnetno polje koje skenira okruženje, te posjeduje antenu koja ukazuje na zaražene mete.

Iranski uređaj eliminiše potrebu za uzorcima krvi, te predstavlja prigodan izbor za masovna skeniranja, te da detekcija zaraženih površina omogućava da se izbjegnu nepotrebne dezinfekcije.

„To je nevjerovatna naučna tehnika koja je testirana u brojnim bolnicama, a njegova tačnost je oko 80 procenata. Ova tehnologija mogla bi stvoriti osnove za detekciju svih vrsta virusa“ – kazao je Salami.

izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close