Bosna i Hercegovinavijesti

Njemačka vlada odobrila slanje vojnika u EUFOR misiju u BiH

Nakon 10 godina

Njemačka Vlada u srijedu je nakon deset godina opet odobrila raspoređivanje svojih vojnika u vojnu misiju Europske unije u Bosni i Hercegovini, EUFOR Althea.

Kako prenose strani mediji, raspoređivanje do 50 vojnika, koje još treba potpisati Parlament, bit će odobreno do 30. juna 2023. godine.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane David Helmbold rekao je da će vojnici biti raspoređeni u bazi u Sarajevu i u dva mobilna tima za posmatranje i vezu koji će djelovati kao “oči i uši” misije.

Njemačka je zadnji put odobrila slanje trupa u misiju, poznatu kao operacija Althea, prije otprilike deset godina.

Associated Press podsjeća kako su Europska unija i Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog mogućeg raspada etnički podijeljene balkanske zemlje ako se raspadne Dejtonski mirovni sporazum sklopljen prije više od 25 godina.

Vijest je prenijela i agencija AFP, koja navodi kako bh. građani u oktobru ove godine izlaze na izbore , ali i to da istovremeno raste strah da Rusija, koja vodi rat u Ukrajini, “raspiruje žar separatizma u duboko podijeljenoj balkanskoj zemlji”.

Navodi se kako je operacija EUFOR Althea aktivna od 2004. godine i nasljednica je NATO mirovne misije u zemlji. Sastojeći se od vojnika iz više od 20 zemalja, posljednji put je uključivala njemačke vojnike 2012. godine.

Njemačka će poslati najviše 50 vojnika u zemlju, rekao je glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit, dodajući da je mandat ograničen na godinu dana.

Odluku je pozdravio visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Izvor

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: