svijet

Njemačka se bori s neonacistima: Policija ih tereti za 189 kaznenih djela

Nakon pretresa stanova i privođenja maloljetnih osumnjičenika, njihovi roditelji bili su “zaprepašteni i šokirani” ponašanjem svoje djece tvrdeći da nisu imali saznanja što rade.

Hassan Haidar Diab

Nakon praćenja i opsežne istrage policija u njemačkoj saveznoj zemlji Mecklenburg-Zapadno Pomorje razotkrila je grupu maloljetnih radikalnih desničara koji su mjesecima širili nacističku propagandu u mjestu Burg Stargard na sjeveroistoku Njemačke.
Prilikom pretresa stanova maloljetnicima su zaplijenjeni brojni diskovi, a analiza ovih podataka mogla bi potrajati mjesecima. – Petorici osumnjičenih maloljetnika u dobi od 14 do 17 godina pripisuje se najmanje 189 politički motiviranih kaznenih djela propagande – priopćila je policija navodeći kako su maloljetnici mjesecima po gradu Burg Stargard iscrtavali kukaste križeve, SS rune i izvikivali “Sieg Heil” te slušali glazbu s radikalno desnim porukama.
Nakon pretresa stanova i privođenja maloljetnih osumnjičenika, njihovi roditelji bili su “zaprepašteni i šokirani” ponašanjem svoje djece tvrdeći da nisu imali saznanja što rade. Policija ih je pratila od ljeta prošle godine, kada su se na zidovima lokalne škole počeli pojavljivati kukasti križevi i nacistički simboli. Istraga je pokazala da maloljetnici nisu bili povezani s lokalnim ogrankom radikalno desne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD), nego da su djelovali samostalno. I dok u Njemačkoj i dalje jača radikalna desnica, mreža od 40 migrantskih organizacija poslala je otvoreno pismo kancelarki Angeli Merkel nakon pokolja u Hanauu, kada je radikalni desničar Tobias Rathjen usmrtio devet ljudi u baru i ispred kioska gdje se skupljaju migranti, a potom ubio svoju majku i sebe.
U pismu kancelarki kaže se da migranti “predstavljaju četvrtinu njemačkog stanovništva, a boje se za svoj integritet, budućnost i budućnost svoje djece”. U pismu između ostalog stoji kako “ljudsko dostojanstvo nije jednako neprikosnoveno za sve ljude u Njemačkoj”, te da “migranti moraju biti zastupljeni u njemačkoj vladi”.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close