zdravlje

New York Times je upravo objavio informacije o porijeklu korona virusa

Potraga za porijeklom najveće javnozdravstvene katastrofe stoljeća potaknula je geopolitičke bitke, a posljednjih mjeseci pojavilo se nekoliko novih činjenica koje bi riješile to pitanje
Naučnik koji je proučavao javne izvještaje o ranim slučajevima korone u Kini izvijestio je u četvrtak da je ranija istraga Svjetske zdravstvene organizacije vjerovatno pogriješila u ranoj kronologiji pandemije.

Nova analiza sugerira da je prvi poznati pacijent oboljeli od koronavirusa bio prodavač na velikoj tržnici životinja u Wuhanu, a ne računovođa koji je živio više stotina kilometara od nje, piše New York Times koji ovu vijest donosi kao ekskluzivnu.

Izvještaj, objavljen u četvrtak u prestižnom časopisu Science, oživjet će, premda zasigurno neće riješiti, raspravu o tome je li pandemija započela prelaskom virusa s divljih životinja, koje se prodaju na tržnici, na ljude, curenjem iz virološkog laboratorija u Wuhanu ili na neki drugi način.

Potraga za porijeklom najveće javnozdravstvene katastrofe stoljeća potaknula je geopolitičke bitke, a posljednjih mjeseci pojavilo se nekoliko novih činjenica koje bi riješile to pitanje.

NAUČNIK TVRDI DA JE PANDEMIJA POČELA NA TRŽNICI MORSKIH PLODOVA HUANAN

Michael Worobey, znanstvenik i vodeći stručnjak za praćenje evolucije virusa na Sveučilištu u Arizoni, otkrio je odstupanja u vremenskim okvirima kopajući po svemu što je ranije objavljeno u medicinskim časopisima, kao i po video intervjuima u kineskim novinama s dvije osobe za koje se vjeruje da su prve dokumentirane osobe s koronom, prenosi Index.
Dr. Worobey tvrdi da veze dobavljača s tržnice morskih plodova Huanan, kao i nova analiza veza najranijih hospitaliziranih pacijenata s tržnice, snažno upućuju na to da je pandemija počela baš tamo.

“U ovom gradu od 11 miliona ljudi, polovica ranih slučajeva povezana je s mjestom koje je veličine nogometnog igrališta”, rekao je dr. Worobey.

“Postaje vrlo teško objasniti taj obrazac ako epidemija nije započela na tržnici.”

Nekoliko stručnjaka, uključujući jednog od istražitelja pandemije koje je izabrao WHO, rekli su da je dr. Worobey obavio odličan “detektivski posao” te da je prvi poznati slučaj korone najvjerovatnije bio prodavač morskih plodova.
Izvor

Show More

Leave a Reply

Back to top button