vijesti

Nasrallah: ‘Luda budala’ Trump ima na ruci nuklearno dugme

Nasrallahovi komentari uslijedili su ubrzo nakon što je predsjednica doma Nancy Pelosi pozvala predsjedavajućeg Zajedničkog načelnika stožera kako bi osigurala da američki predsjednik ne može pokrenuti nikakav nuklearni napad

Čelnik Hezbolaha Hassan Nasrallah rekao je u petak da se nada da će svijet biti pošteđen politike američkog predsjednika Donalda Trumpa u narednih nekoliko dana, upozorivši da je “nuklearno dugme u rukama lude, rasističke i glupe osobe”.

“Nuklearno dugme je u rukama lude budale zvane Trump”, rekao je Nasrallah u televizijskom obraćanju. “Bog čuvao svijet od onoga što može učiniti.”

U govoru koji se također fokusirao na libanska i regionalna pitanja, Nasrallah je rekao da su obrušivanje američkog Kapitola Trumpove pristaše u srijedu pokazale da je američki predsjednik spreman ubiti vlastite građane kako bi zadržao vlast.

Pet ljudi je umrlo u neredima, uključujući policajca Kapitola i ženu koja je policija pucala u vrat.Pobuna na Capitol Hillu nije bila puč. Bio je to pokušaj očuvanja nadmoći bijelih.

“To je mali primjer onoga što je Trump počinio u svoje četiri godine u nekoliko drugih zemalja”, rekao je Nasrallah.

Ranije u petak, predsjednica Doma Nancy Pelosi razgovarala je s generalom Markom Milleyem, predsjedavajućim Zajedničkog načelnika stožera, tražeći uvjeravanja da Trump neće biti u stanju započeti nuklearni udar tokom svojih posljednjih dana na vlasti.

Uz rastuće iranske tenzije koje su vodile mnoštvo vanjskopolitičkih izazova, Pelosi je pokušao “razgovarati o dostupnim mjerama predostrožnosti za sprečavanje nestabilnog predsjednika da započne vojna neprijateljstva ili pristupi lansirnim kodovima i naredi nuklearni udar”.

“Jutros sam razgovarao sa predsjedavajućim Združenog načelnika stožera Markom Milleyem, kako bih razgovarao o dostupnim mjerama predostrožnosti za sprečavanje nestabilnog predsjednika u pokretanju vojnih neprijateljstava ili pristupu lansirnim kodovima i naređivanju nuklearnog udara,” rekao je Pelosi u pismu House Democrats.

“Situacija ovog nesretnog predsjednika ne može biti opasnija i moramo učiniti sve da zaštitimo američki narod od njegovog neuravnoteženog napada na našu zemlju i našu demokratiju,” dodala je.

Glasnogovornik Milley potvrdio je razgovor.

“Govornik Pelosi pokrenuo je razgovor sa predsjedavajućim,” rekao je glasnogovornik  . “Odgovorio joj je na pitanja u vezi s postupkom nuklearnog zapovjedništva.

‘Šepajući na obje noge’

Nasrallah je posljednji u nizu čelnika koji se rugaju SAD-u nakon nereda i opsade u zgradi Kapitola. 

U četvrtak je iranski predsjednik Hassan Rouhani rekao da  je napad na zgradu znak da je američka demokratija propala.

Ruski čelnici također su kritizirali Washington, a Konstantin Kosačjov, predsjedavajući odbora za vanjske poslove ruskog gornjeg doma, rekao je da je američka demokratija “šepala na obje noge”.Američki dugi finansijski rat protiv Hezbolaha – i Libana.

Hezbolah, koji je pretučen iz četiri godine Trumpove kampanje “maksimalnog pritiska” na Iran i njegove saveznike, pokazao je optimizam nakon pobjede na predsjedničkim izborima Joea Bidena.

Generalni sekretar Hezbolaha rekao je u novembru da je sretan zbog “ponižavajućeg pada” Trumpa, kojeg je optužio da nema ograničenja, dodajući da su “arogancija i agresivnost” povećali mogućnost rata.

Porast tenzija između SAD-a i Irana poklopio se s godišnjicom ciljanog atentata na Qassema Soleimanija, starijeg iranskog generala.

Iran je u srijedu podnio “crvenu obavijest” Interpolu u kojem se traži hapšenje Trumpa i 47 drugih američkih zvaničnika za koje je utvrđeno da igraju ulogu u atentatu na generala.

“Islamska Republika Iran vrlo ozbiljno prati progon i kažnjavanje onih koji su naredili i izvršili ovaj zločin”, rekao je glasnogovornik iranskog pravosuđa Gholamhossein Esmaili, izvijestila je Al Jazeera . 

U junu je Interpol odbio zahtjev Irana za pomoć kada je Teheran izdao međunarodnu potjernicu za hapšenjem Trumpa i drugih zvaničnika Pentagona i američke centralne komande zbog “optužbi za ubistvo i terorizam”. 

Show More

Leave a Reply

Back to top button