politikavijesti

Nakon što je pomogao žrtvama zemljotresa, ovaj Palestinac je ubijen u izraelskom divljanju

Fayha Shalash

Prije četiri dana Sameh al-Aqtash se vratio iz Turske , gdje je kao volonter pružao podršku žrtvama zemljotresa . U nedjelju uveče, 37-godišnjeg Palestinca ubili su izraelski doseljenici koji su divljali njegovim selom Zatara na okupiranoj Zapadnoj obali .

Zatara se nalazi južno od Nablusa, u blizini zloglasnog izraelskog vojnog punkta gdje, prema riječima stanovnika, vojnici svakodnevno zlostavljaju Palestince. U Zatari živi svega 100 ljudi i svi su članovi iste porodice. Većina njih su žene i djeca.

Napadi na izraelske naseljenike počeli su nakon što je osumnjičeni palestinski napadač ubio dvojicu naseljenika u blizini grada Huwwara u nedjelju popodne. Kao odgovor, stotine Izraelaca napale su palestinske gradove i sela, ranivši skoro 300 i zapalivši domove do temelja.

Uprkos tome što je Zatara udaljena oko šest kilometara od Huwwara, gdje su doseljenici ubijeni, a nasilje mafije bilo je najgore, grupa Izraelaca at, bio je sa njim dok su žurili da zaustave vandalizam naseljenika.

“Svi smo požurili, uključujući Sameha, i zaustavili naseljenike na kapiji i spriječili ih da uđu”, rekao je za Middle East Eye.

“Ali nakon kratkog vremenskog perioda, doseljenici su ponovo napali, ovaj put uz zaštitu izraelskih vojnika. Pucnjava je počela da nas gađa, a onda je Sameh pao na zemlju.”

Izraelski doseljenici stoje pored izraelskih vojnika u blizini Huwwara 27. februara (Reuters)

Doseljenici stoje pored izraelskih vojnika u blizini Huwwara, 27. februara (Reuters)

Pošto su izraelski vojnici i naseljenici blokirali puteve, nijedno vozilo hitne pomoći nije moglo da priđe Zatari, pa su Aktaševa braća morala da koriste privatno vozilo i da ga prevezu zemljanim putem do susednog grada Beite.

Dok su jurili niz neravni put, krv je izlila iz rupe od metka u Aktaševom stomaku. Počeo je da gubi svest.

U medicinskom centru Beita, Aqtashova braća i sestre su se rasplakali kada im je doktor rekao da je preminuo od zadobijenih rana. Iza sebe je ostavio troje djece, od kojih je najmlađa djevojčica od četiri mjeseca.

“Nije bilo sukoba kada su nas naseljenici napali. Sameh je bio ljubazna osoba koja je voljela pomagati ljudima, a dva dana prije nego što je ubijen, razgovarao je sa čelnicima lokalnih vijeća u našoj regiji kako bi prikupio donacije za žrtve zemljotresa u Turskoj i Siriji”, rekao je Abdel Moneim.

Gradovi gore

Ožiljke neviđenih napada naseljenika na gradove i sela južno od Nablusa biće teško izbrisati. Kuće, prodavnice i automobili su razbijeni i zapaljeni. Doseljenici su klali stoku Palestinaca.

Elias Dmaidi, osmogodišnji stanovnik Huwwara, rekao je da misli da će to biti posljednje u njegovom životu.

“Nikada nisam vidio tako veliki napad, a stotine naseljenika su vrištale, vrijeđale, razbijale sve što im se našlo na putu i palile kuće dok su porodice bile unutra”, rekao je Dmaidi novinarima.

Huwwara, grad podijeljen glavnim putem kojim posjećuju izraelski doseljenici i vojnici, ima sve veću istoriju trzavica.

Izrael je oduzeo većinu svojih zemalja za izgradnju ilegalnih jevrejskih naselja, sa raznim putevima isključivo za Izraelce koji su izgrađeni da im služe i održavaju njihovu sigurnost.

Kako je haos zahvatio grad, izraelska vojska je zatvorila sve kontrolne punktove oko Nablusa, nasukavajući Palestince unutar i izvan tog područja. Uprkos napadima naseljenika, stanovnici su otvorili svoje domove svima koji nisu mogli da napuste.

Palestinci pregledavaju oštećenu kuću i spaljene automobile u gradu Huwwara, u blizini grada Nablusa na Zapadnoj obali, 27. februara (AP)

Palestinci pregledavaju oštećenu kuću i spaljene automobile u gradu Huwwara, u blizini grada Nablusa na Zapadnoj obali, 27. februara (AP)

Kada je jutro počelo, sunce je otkrilo razmjere štete. Crno ugljenisane pruge umrljale su kuće, prodavnice i drveće. Čak je i škola napadnuta. Učenici su u ponedjeljak ostali u svojim kućama, bojeći se za svoje živote.

Tokom nereda, medicinsko osoblje i vatrogasci bili su spriječeni da dođu do pogođenih područja, što je rezultiralo liječenjem stotina ranjenih Palestinaca dugo nakon što su napadnuti.

Ahmed Jibril, direktor odjela hitne pomoći i hitne pomoći Palestinskog Crvenog polumjeseca, rekao je da su medicinari bili izloženi mnogim kršenjima tokom napada na Huwwaru.

“Napadnuti su bolničari i onemogućen im je ulazak u grad, a pucano je i na kola hitne pomoći. Napad nije bio samo od strane vojnika, već i doseljenika, koji su napali medicinsko osoblje pokušavajući da prevezu ranjenu osobu”, rekao je on.

Ciljano kod kuće

Burin, susjedni grad koji se trlja sa blokovima naselja, također je bio izložen žestokim napadima.

Ayman Soufan je bio kod kuće sa suprugom i djecom kada su ih doseljenici napali i zapalili im kuću.

“Više od 100 doseljenika nas je napalo i podijelili su se u dvije grupe, jedna je razbijala prozore i vrata, a druga je krala naše stvari i ovce sa prednje strane kuće”, rekao je za MEE.

“Onda su je zapalili. Porodica mog brata i ja smo pobjegli na drugu stranu da se zaštitimo. Mog sina je udario kamen u rame nakon što su ga doseljenici bacili.”

Gotovo svakog mjeseca napadaju ih naseljenici koji žele da im zauzmu domove i ukradu njihovu zemlju kako bi proširili obližnja naselja, a ona je pod zaštitom izraelskih vojnika.

“Doseljenici su pokušali da nas žive spale u našoj kući, a da nismo uspjeli pobjeći, sada bismo bili mrtvi. Unatoč velikom požaru, vatrogasci nisu uspjeli doći do nas jer su ih vojnici spriječili, a vatra je gorjela dok se nije sama ugasila. Od 2000. godine živimo u istoj spirali agresije”, rekao je Soufan.

izvor

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: