politikavijesti

Najmoćnije zemlje svijeta upozorile Dodika : “Nećemo tolerisati secesionističku politiku RS-a, koja ugrožava budućnost BiH i stabilnost u regiji”

Pozdravljamo približavanje Bosne i Hercegovine EU restriktivnim mjerama prema Rusiji i usklađivanje Kosova sa tim mjerama, navodi se u kominikeu zemalja G7 koji prenosimo u cijelosti:”Zabrinuti smo zbog produbljivanja političke krize u Bosni i Hercegovini i osuđujemo svaki pokušaj podrivanja jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Nećemo tolerirati secesionističku politiku Republike Srpske, koja ugrožava budućnost Bosne i Hercegovine i stabilnost u regionu.

Pozivamo na povratak u punu funkcionalnost vlada na svim nivoima da u potpunosti nastave sa radom, ostavljajući po strani retoriku koja izaziva podjele i zapaljivanja i izbjegavajući svaki čin koji bi mogao destabilizirati Bosnu i Hercegovinu.

Pozivamo sve stranke u zemlji da osiguraju održavanje općih izbora kako je predviđeno u oktobru.

U potpunosti podržavamo mandate visokog predstavnika Christiana Schmidta.

U potpunosti podržavamo izvršni mandat operacije EUFOR Althea za održavanje sigurnog i sigurnog okruženja u zemlji”, stoji u kominikeu grupe sedam najrazvijenijih država svijeta.

Ministri vanjskih poslova Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država sastali su se kako bi razmotrili dešavanja u svijetu.

Bavili su se i zapadnim Balkanom, a u tom dijelu kominikea najviše je riječi bilo o Bosni i Hercegovini.

Riječnik je čak i iznenađujće oštar te predstavlja više nego jasno upozorenje svima koji podrivaju funkcionalnost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i aktivnosti međunarodne zajednice u njoj.

Šefovi diplomatija država grupe G7 zahtijevaju i dijalog u regionu zapadnog Balkana, “da se u potpunosti implementiraju svi prethodni sporazumi bez odlaganja i da normalizuju svoje odnose kroz sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum koji će omogućiti realizaciju njihovih europskih perspektiva, doprinijeti regionalnoj stabilnosti i od koristi svim ljudima u regionu”.

“Ponovo potvrđujemo našu posvećenost evropskoj perspektivi šest zemalja Zapadnog Balkana kako bismo osigurali sigurnost, stabilnost i prosperitet regiona. Pozdravljamo jedinstvo zapadnog Balkana u osudi ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, posebno u Generalnoj skupštini UN (UNGA).

Pohvaljujemo Albaniju, Kosovo, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju za potpuno usklađivanje svoje vanjske politike sa EU, uključujući sankcije i njihovu implementaciju.

Pozivamo Srbiju da učini isto.

Pozdravljamo približavanje Bosne i Hercegovine EU restriktivnim mjerama prema Rusiji i usklađivanje Kosova sa tim mjerama.

Moramo nastaviti pomagati zapadnom Balkanu da smanji svoju zavisnost od ruskih ugljovodonika i ranjivost na ekonomsku prisilu.

Snažno podržavamo brzo otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Pozivamo zemlje u regionu da unaprijede unutrašnje reforme, posebno u oblasti vladavine prava, da prošire domaći politički prostor, da poboljšaju okruženje za civilno društvo i nezavisne medije, da nastave svoje napore u spriječavanju radikalizacije nasilja, da podržavaju pomirenje, te se bore protiv dezinformacija i negiranja genocida, kao i veličanja ratnih zločina i osuđenih ratnih zločinaca.

Podržavamo napredak u inkluzivnoj regionalnoj saradnji i energetskoj tranziciji, posebno kroz Zajedničko regionalno tržište i Zelenu agendu za zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa”, saopćili su ministri najrazvijenijih država svijeta.

U fokusu njihovog susreta bila je agresija Rusije na Ukrajinu” navodi se u kominikeu.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba prisustvovao je dijelu samita.

Izvor

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: