Bosna i Hercegovinavijesti

Na Partizanskom groblju u Mostaru razbijeno više od 600 ploča

Spomen-kompleks Partizansko groblje je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine

Tokom protekle noći posve je razbijeno više od 600 ploča postavljenih za poginule pripadnike Narodno oslobodilačkog pokreta (NOP) na Partizanskom groblju u centru Mostara, što je oštro osudio tamošnji gradonačelnik Mario Kordić.

Nepoznati počinitelji su teškim predmetima razbili ploče s imenima poginulih partizanskih boraca u spomen-kompleksu koji je inače često meta vandala. Ovaj je incident najteži do sada, piše Index.hr

Policiji je ovaj incident prijavljen jutros, a njeni inspektori se nalaze na licu mjesta, izvijestili su iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.  Incident je osudio gradonačelnik Mostara nazivajući ga surovim vandalizmom.

“Čvrsto osuđujem vandalizam kojem svjedočimo i očekujem od svih institucija kažnjavanje vandala. Mostar ovo nije zaslužio! Gradska uprava će pokrenuti sve aktivnosti kako bi se sanirala nastala šteta”, napisao je Kordić na svom Facebooku.

Spomen-kompleks Partizansko groblje izgrađen je u Mostaru 1965. godine u spomen na 630 poginulih pripadnika Narodno oslobodilačkoga pokreta.

Nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: