religija

Muslimani večeras obilježavaju Lejletu-l-kadr: Noć vrednija od hiljadu mjeseci

Kako je to najbolje provesti najodabraniju noć u godini, govori nam Sadik ef. Fazlagić, glavni imam MIZ-a Trebinje

JASMIN TAJIĆ

Danas, na 26. dan najsvetijeg muslimanskog mjeseca ramazana, pada noć Lejletul-kadr, poznata i kao najodabranija noć u godini. O važnosti ove noći za muslimane, ali i njenim vrijednostima i blagodatima za Oslobođenje govori Sadik efendija Fazlagić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Trebinje.

ODLIKE

– Lejletul-kadr je najodabranija noć u godini. To je noć u kojoj se nalaze nebrojene blagodati, vrijednosti i odlike. Noć koju je Allah dž.š. dao nama da preko nje, sa njom ili u njoj zaradimo mnoštvo dobrih djela. Lejletul-kadr je noć koja u sebi nosi nebrojene blagodati, čovjek razumom neke može dokučiti, neke su mu dostupne, a mnoge mu i nisu dostupne i ne može ih dokučiti. Jedna od odlika noći Lejletul-kadr je i to da se u njoj nalaze određeni znaci, preko kojih možemo prepoznati ovu noć, preko kojih možemo lakše i jednostavnije uživati u njenim trenucima. Mi znamo prema hadisu Muhammeda a.s. da “kada nastupi mjesec ramazan, otvore se vrata Dženneta, zatvore vrata Džehennema i šejtani se stave u okove”, a u ovoj noći rekao bih da se šejtani dodatno okuju i dodatno svežu, te im se ne dozvoljava da negativno djeluju na ljude, posebno na Allahove vjernike. Šejtanu nije dozvoljeno da nakon te noći izlazi zajedno sa suncem, a znamo da sunce izlazi između dva šejtanova roga. Odlika te noći jeste i da sunce nakon nje izlazi bistro i jasno, te čisto. Izlazi kao da izlazi mjesec i može se u njega gledati kao da se gleda u mjesec, bez posebnih pomagala i poteškoća, govori Fazlagić.

Muhammed a.s. kaže: “Ko provede noć Lejletul-kadr vjerujući i nadajući se oprostu grijeha, bit će mu oprošteni svi raniji grijesi”

Dodaje da se u ovoj noći meleki spuštaju na zemlju.
– To je jedna posebna i vrijedna odlika ove mubarek-noći, u kojoj se spuštaju meleki predvođeni Džibrilom, najodabranijim melekom, a broj meleka koji se spušta na zemlju, prema predajama, veći je od broja kamenčića na zemaljskoj kugli. Noć Lejletul-kadr je smiraj za vjernike i to mogu osjetiti samo oni koji ovu noć provedu u ibadetu Allahu dž.š, priča Fazlagić.
Za vjernike su brojne vrijednosti noći Lejletul-kadr, a glavni trebinjski imam ističe događaj iz života poslanika Muhammeda a.s.

On je svojim ashabima pričao o jednom čovjeku iz vremena Benu Israila, koji se hiljadu mjeseci borio na Allahovom putu, odlučno, čvrsto, jako, bez prestanka i tako zaradio Džennet. To je bila priča koja je u to vrijeme, u onima koji su je slušali, izazvala jednu vrstu čuđenja, divljenja, ali i jednu vrstu žaljenja i zavidnosti, jer u tom trenutku ashabi Allahovog Poslanika nisu našli nikakvo rješenje, nisu imali mogućnost i način da nešto slično urade kako bi zaradili ono što je zaradio taj čovjek, koji se borio na Allahovom putu hiljadu mjeseci. Pa je iz milosti svoje Allah dž.š. nakon ovog događaja Muhammedu a.s. objavio suru El-Kadr u kojoj kaže: “Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci.” Odnosno bolja je od hiljadu onih mjeseci u kojima se onaj čovjek u Benu Israilu borio na Allahovom putu, što je naravno obradovalo kako Poslanika s.a.v.s, tako i ashabe, ali i sve nas koji znamo za vrijednosti noći Lejletul-kadr. Jedna od najvećih vrijednosti jeste i ta što je u njoj Allah Uzvišeni počeo objavu časnog Kur’ana. Ova noć je jedna velika blagodat data muslimanima i sve ove vrijednosti niko osim muslimana ne prihvata, niko joj se osim muslimana ne raduje i niko ne praktikuje ibadet i obilježavanje ove noći, kaže Fazlagić.
Brojni su načini da se ova noć provede u molitvi, a Sadik ef. Fazlagić ističe da sve zavisi od čovjeka i njegove individualne svijesti o ovoj noći.

 

10 DANA

Kako je to najbolje provesti najodabraniju noć u godini?
– Muhammed a.s. kaže: “Ko provede noć Lejletul-kadr vjerujući i nadajući se oprostu grijeha, bit će mu oprošteni svi raniji grijesi”. To je putokaz ili naša vodilja u smjeru obilježavanja ove mubarek-noći. Jedan od načina kako provesti ovu noć jeste i učenje Kur’ana. Drugi način obilježavanja ove noći jeste svakako i namaz. Obavljanje namaza ne samo u ovoj noći nego u čitavom životu, vrlo je značajno i posebno, imajući u vidu činjenicu da je Muhammed a.s. obavljao namaz intenzivno i više nego u drugim noćima u posljednjih 10 dana mjeseca ramazana. Poznato je da kada bi nastupilo posljednjih 10 dana, slagao bi postelju i budio ukućane kako bi ove dane i noći provodili u čvrstom, iskrenom i stalnom ibadetu, tražeći u njima noć Lejletul-kadr. On je na taj način ostavio amanet svim generacijama poslije njega da ovu noć tražimo u posljednjih 10 dana ramazana, govori Fazlagić.
Podsjeća da, kako možemo čitati iz Poslanikovih hadisa, “nismo sigurni i ne znamo kada je noć Lejletul-kadr, znamo da je u posljednjoj trećini ramazana i pretežno mišljenje islamskih učenjaka jeste da je ona 27. noć ramazana”.
– Ali, kao što sam rekao, ona može biti bilo koju drugu neparnu noć, što je opet na neki način i dobro za nas. Jer te noći ćemo provesti u višesatnom ibadetu tražeći njene blagodati, zaključio je Sadik ef. Fazlagić.

Centralni program Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini povodom mubarek noći Lejletu-l-kadr bit će održan sutra u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, s početkom u 21 sat, uz uživo prenos na BIR Televiziji i BHT1. Uvodno obraćanje održat će prvi imam Gazi Husrev-begove džamije hfz. Dr. Mensur ef. Malkić, program će izvesti hafizi i imami Islamske zajednice, dok će poruku uputiti reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.
Kadersku dovu će proučiti hafiz dr. Mensur-ef. Malkić.

Izvor

Show More

Leave a Reply

Back to top button