politika

Mirotvorac Dodik

Republika Srpska je agresivno naoružavala svoju policiju, tako da ima oklopna vozila, helikoptere i 2.500 jurišnih pušaka i samo joj još nedostaju tenkovi i artiljerija

Đuro Kozar

Čim se povela priča o opciji mirnog razlaza u Bosni i Hercegovini, pogotovo konstatacije da razlaz ne bi bio moguć bez rata, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik neočekivano je počeo pričati da on ne želi rat, niti bi ga htio čak i za samostalnost Republike Srpske, ali u tu njegovu mirotvornost teško je povjerovati. Pa, on već barem 10-ak godina pominje secesiju RS-a od BiH i puno se ne obazire na rizike koje bi imao taj neustavni i antidejtonski potez, nego je stalno povećavao i naoružavao policiju MUP-a RS-a tako da je ona, po mnogim mišljenjima, prerasla u paravojnu formaciju koja predstavlja prijetnju ne samo za neistomišljenike u tom entitetu nego i za žitelje Federacije BiH.
Londonski list Guardian je u februaru 2018. objavio članak pod naslovom “Dodik kupuje hiljade pušaka, sprema li se novi rat u BiH?”, u kojem to naoružavanje dovodi u vezu s njegovom prijetnjom otcjepljenjem RS-a od Bosne i Hercegovine. Ovaj list navodi da se “Dodik koristi teško naoružanom policijskom jedinicom kako bi silom učvrstio svoju poziciju, a na duži rok, možda, i za otcjepljenje za koje Sarajevo, Bruxelles i Washington inzistiraju da ne dolazi u obzir. To, pak, znači rizik novog rata u regiji”, piše Guardian.

Prije tri godine Dodik je rekao da je MUP RS-a kupio 25.000 automatskih pušaka iz Zavoda Crvena zastava Kragujevac za borbu protiv terorizma i tako još jednom pokazao da je majstor izgovora, za sve nađe opravdanje, ali eksperti su utvrdili da to nije policijsko, nego vojno oružje. Naime, M-70 AB je jurišna vojnička puška, kopija kalašnjikova AK-47, koja ima i mogućnost ispaljivanja tromblonskih mina, a na nju se može montirati potcijevni bacač granata 40 mm. Koristi municiju 7,62×39 mm i to je veći metak od onog što ga imaju američke puške M-16 u sastavu Oružanih snaga BiH čiji je kalibar 5,56×45 mm. Da bi sve bilo po vojnički, ove puške su smještene u bazi MUP-a RS-a koja je nedavno otvorena u bivšoj kasarni JNA u Zalužanima kod Banje Luke i tu se obučavaju specijalci. U ovoj bazi, koja se čuva kao neko strategijsko zapovjedno mjesto, nalazi se i žandarmerija – nova manevarska jedinica policije RS-a, identična onoj u Republici Srbiji.
Pored pušaka, MUP Republike Srpske ima i desetak borbenih oklopnih vozila Despot koja su namijenjena za obavljanje veoma širokog spektra misija iz domena i djelokruga jedinica policije, ali to je, zapravo, vojni oklopnjak koji proizvodi Tehnički remontni zavod u Bratuncu na temelju licence istog takvog tipa pod imenom Lazar. Vozilo koje nosi ime srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića izrađuje se za potrebe Vojske Srbije u Tvornici složenih oklopnih transportera i samohodnih artiljerijskih oruđa u Velikoj Plani, u središnjem dijelu Srbije. Prva verzija je ustupljena RS-u, a u međuvremenu su napravljene još dvije vrste jačih i suvremenijih oklopnjaka Lazar 2 i Lazar 3. Despot ima pogon na sva četiri točka i odlične performanse za kretanje i savladavanje različitih zahtjevnih terena i prepreka, taman za rat – ko ga želio.
Kad se ovom arsenalu entitetskog MUP-a dodaju i tri višenamjenska helikoptera u koja se po potrebi može montirati i naoružanje, onda je slika jedne tipično vojne formacije potpunija – nedostaju samo još tenkovi i artiljerija! Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je za TV N1 nedavno izjavio da se u ovom slučaju ne može govoriti o tipičnoj modernizaciji MUP-a Republike Srpske, nego o nečem drugom, mnogo opasnijem: “Potencirao bih momenat da ista politika RS-a koja zagovara demilitarizaciju BiH, vrlo agresivno militarizuje policijske snage ili aparat unutrašnje prisile, pa se dovodi u vezu sa povećanim brojem ljudi i naoružavanjem u okviru zaštitarskih agencija, lovačkih udruženja i sportskih udruženja, sve to skupa u jednom kontekstu”.
Ovih dana OHR je od MUP-a RS-a zatražio objašnjenje o tome zašto se nabavlja teško naoružanje vojnog ranga i napomenuo da za održavanje javnog reda i mira policiji nije potrebno takvo oružje te pitao kakva je sigurnosna prijetnja koja bi opravdala to naoružavanje. Naime, entitetski MUP, uz ono što već ima, traži odobrenje od nadležnih državnih organa BiH da uveze Rogue-lite borbene stanice na daljinsko upravljanje kalibra 12,7 mm i kalibra 7,62 mm. Riječ je o ugradnji ovih instalacija na vozila Despot, a po obavezama iz kupoprodajnog ugovora sklopljenog između Tehničkog remonta Bratunac i MUP-a RS-a. Naime, na vozilu se nalazi mitraljez čija se vatrena moć znatno povećava na daljinsko rukovanje. Za kakvu se situaciju entitetski MUP priprema kad mu je potrebno povećanje ubojitosti mitraljeza sa oklopnog vozila? Za mirni razlaz – kako ističe Milorad Dodik – sigurno ne. I ne bi im trebalo dati sugasnost za pomenuti uvoz, budući da naoružanje koje imaju po broju premašuje sve ono čim danas raspolažu sve policijske agencije BiH zajedno.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button