politikavijesti

Milanovića i Plenkovića “ujedinio” Thompson: Pjevali “Herceg-Bosno, srce ponosno”

Na 31. godišnjici osnivanja 4. gardijske brigade Pauci, njih dvojica su sjedili u prvom redu, jedan pokraj drugoga, ali se nisu pozdravili

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković pjevali su pjesmu “Lijepa li si” Marka Perkovića Thompsona, kojem su proteklih godina zabranjeni nastupi širom Evrope.

Dogodilo se to jučer na Klisu, gdje je obilježena 31. godišnjica osnivanja 4. gardijske brigade Pauci. Plenković i Milanović sjedili su u prvom redu jedan pokraj drugoga, ali se nisu niti na trenutak pogledali, niti su se pozdravili, piše Juatrnji.hr.

U pjesmi “Lijepa li si” jedan od stihova glasi: “Herceg-Bosno, srce ponosno.”Herceg-Bosna je svojevrsni ekvivalent SAO Krajine, u kojoj je postojao i zloglasni logor za Bošnjake. Osnovali su je HDZ i HDZ iz Bosne i Hercegovine 18. novembra 1991. godine, a 28. augusta 1993. proglasili su je republikom.

Hrvatska je tokom postojanja Herceg-Bosne, koja je potpuno ukinuta tek 1996., finansirala i organizirala tu samozvanu republiku. Mate Boban bio je njen predsjednik od 1991. do 1994. godine, a njegov grob može se vidjeti i u nekoliko kadrova spota pjesme Lijepa li si.

Zbog zločina počinjenih na području Herceg-Bosne, između ostalih, pravomoćno su osuđeni Slobodan Praljak, koji se ubio u sudnici, zatim bivši predsjednik vlade Herceg-Bosne Jadranko Prlić (25 godina zatvora) te bivši ministar odbrane Bruno Stojić (20 godina zatvora).

Izvor

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: