vijesti

Milanović uručio odlikovanje komandantu MUP-a tzv. Herceg-Bosne koji je optužen za ratni zločin u BiH

U ime odlikovanih jedinica odlikovanja su danas preuzeli njihovi zapovjednici generali Anton Luburić, Stanko Sopta, Ilija Nakić, Mato Bilonjić i Zlatan Mijo Jelić

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović uručio je danas odlikovanja penzionisanim generalima Hrvatske vojske, ali i odredu Hrvatskog vijeća odbrane i Specijalne policije MUP-a tzv. HR Herceg-Bosne.

Penzionisane generale Hrvatske vojske i jedinice Hrvatskog vijeća odbrane i Specijalne policije MUP-a tzv. HR Herceg-Bosne Milanović je ranije odlikovao na svečanosti u Kninu u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. godišnjice vojne akcije “Oluja”, a danas im je ta odlikovanja uručio u svom Uredu u Zagrebu.

Odlikovanje Red Nikole Šubića Zrinskog, za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu, predsjednik Milanović dodijelio je 1. gardijskoj brigadi HVO-a Ante Bruno Bušić iz Livna, Drugoj gardijskoj brigadi HVO-a iz Mostara, trećoj gardijskoj brigadi HVO-a Jastrebovi iz Viteza, te Četvrtoj gardijskoj brigadi HVO-a – Sinovi Posavine. Odlikovanje je dodijelio i Specijalnoj policiji MUP-a tzv. HR Herceg-Bosne.

U ime odlikovanih jedinica odlikovanja su danas preuzeli njihovi zapovjednici generali Anton Luburić, Stanko Sopta, Ilija Nakić, Mato Bilonjić i Zlatan Mijo Jelić.

Podsjećamo, protiv komandanta MUP-a tzv. HR Herceg-Bosne, Zlatana Mije Jelića Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za ratni zločin, koju je Sud BiH potvdio.

Jelić se od bh. vlasti krije u Hrvatskoj, koja je preuzela pokretanje istrage protiv njega za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima u Mostaru 1993. godine.

Inače, Jelića optužnica tereti da je bio direktno nadležan za upravljanje zloglasnim logorom “Heliodrom” u Mostaru, u kojem je bilo zatvoreno oko 200 zarobljenika. On je zajedno s čitavom porodicom pobjegao u Hrvatsku dan prije podizanja optužnice 2015. godine, a hrvatsko državljanstvo štitilo ga je od izručenja našoj zemlji.

Neki od dobitnika odlikovanja Reda Nikole Šubića Zrinskog:

Mate Boban, predsjednik tzv. Herceg-Bosne 

Živko Budimir, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine

Ante Gotovina, general Hrvatske vojske

Dario Kordić, potpredsjednik tzv. Herceg-Bosne

Ante Kotromanović, ministar odbrane Republike Hrvatske

Gojko Šušak, ministar odbrane Republike Hrvatske

Izvor

Show More

Leave a Reply

Back to top button