ekonomijasvijetvijesti

Milanović: Kupovaćemo gas po tri puta većoj cijeni, to će koštati

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je da energija nije roba, nego resurs koji garantuje sigurnost, nezavisnost i snagu, a da se Evropska unija trenutno nalazi u situaciji da će gas kupovati od SAD “po tri puta većoj cijeni”.

“Energetika je u ovom trenutku, ali i inače, ključno pitanje”, rekao je Milanović na otvaranju ekonomskog foruma “Busines Meets Politics – Energetika danas i sutra”, u organizaciji Slovenačko-hrvatskog poslovnog kluba i slovenačke ambasade u Hrvatskoj, održanog u okviru posjete slovenačkog predsjednika Boruta Pahora Zagrebu.

Milanović je rekao da Rusija i SAD, svako na svoj način, nisu slučajno “dvije velike i neuništive države”.

“Neuništive su jer imaju određene tehnologije i neograničene količine energije za svoje potrebe. Kina već nije ta kategorija”, rekao je Milanović.

Milanović je rekao da se Evropska unija dugo “praćkala u iluziji” da će osnovati neko energetsko tržište.

“Ozbiljno je ratno stanje, ozbiljnije nego ikada u našim životima. Došli smo na to da ćemo gas kupovati od saveznika po tri puta višoj cijeni. To je činjenica. To će koštati”, rekao je hrvatski predsjednik.

Zato je, naveo je, francuski predsjednik Makron otišao u SAD da razgovara s američkim predsjednikom Bajdenom.

“U stvari, moliti iz pozicije slabijeg partnera za razumijevanje i milost”, ocijenio je Milanović.

Milanović je rekao da je potrošnja električne energije po stanovniku pokazatelj strukture ekonomije, pri čemu govori o prisutnosti odnosno nedostatku industrije. Istakao je da u Hrvatskoj “nema industrije”, dok je u nekim i manje razvijenim državama ta potrošnja po stanovniku značajno veća, a kao primjer je naveo Srbiju.

(Agencije)

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: