politikasvijetvijesti

Mijanmarska hunta osudila Suu Kyi na još šest godina zatvora zbog korupcije

Mijanmarska hunta osudila je u srijedu svrgnutu čelnicu Aung San Suu Kyi na još šest godina zatvora zbog korupcije, rekao je izvor upoznat sa slučajem, čime se ukupna zatvorska kazna dobitnice Nobelove nagrade za mir popela na 26 godina.

Suu Kyi (77) je u pritvoru otkako su generali svrgnuli njenu vladu u puču 1. februara prošle godine, čime je okončan kratki period demokratije u toj zemlji jugoistočne Azije.

Od tada je osuđena po nizu optužbi, uključujući kršenje zakona o državnim tajnama, izborne prevare i nezakonito posjedovanje voki-tokija, javlja AFP.

U posljednjem slučaju, nobelovka je “osuđena na po tri godine zatvora za dva slučaja korupcije” u kojima je optužena za primanje mita od biznismena, rekao je izvor.

Biznismen Maung Weik pojavio se u video snimku koji je prošle godine prenosila vojna televizija, tvrdeći da je Suu Kyi dao 550.000 dolara tokom perioda od nekoliko godina.

Maung Weik, koji je osuđen za trgovinu drogom 2008. godine, također je rekao da je donirao novac visokim dužnosnicima u vladi Nacionalne lige za demokratiju Suu Kyi kako bi isposlovao bolje ugovore.

(Fena)

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: