zdravlje

Meksiko neće biti talac velikih farmaceutskih industrija,” rekao je meksički predsjednik

Korisnici društvenih mreža teoretizirali bi da bi se predsjednik Andres Manuel López Obrador mogao suočiti s ozbiljnim posljedicama nakon što je odbio kupiti Covid cjepiva za cijepljenje djece, obećavši da Meksiko neće popustiti pod pritiskom farmaceutskih tvrtki.
U primjedbama izrečenim ranije ovog tjedna, meksički čelnik rekao je kako njegova vlada još uvijek čeka da znanstvena zajednica dokaže prednosti cijepljenja maloljetnika. Dok se ne pruže konačni dokazi, Meksiko će odbijati kupnju uboda za djecu, najavio je Obrador, dodajući kako se čini da su farmaceutske tvrtke više usredotočene na ostvarivanje profita nego na osiguravanje zdravstvene pomoći, jer bilježe rekordnu prodaju cjepiva protiv Covida-19.

”Meksiko neće biti talac farmaceutskih kompanija, koje samo žele poslovati i plašiti djecu idejom da je potrebno cijepiti se protiv Covida-19.”

Slično je kritizirao planove farmaceutskih kompanija o uvođenju treće ili čak četvrte doze, smatrajući da bi ubodi mogli biti “suvišni”.

Govoreći o istoj temi, zamjenik tajnika za zdravstvo Hugo López-Gatell ustvrdio je kako nema “nikakvih znanstvenih dokaza” koji bi pokazali da je ubod “važan” za maloljetnike, s obzirom na visoku stopu procijepljenosti među odraslim stanovništvom, izvijestio je Excélsior, drugi najstariji dnevnik u Mexico Cityju.

Meksiko je odobrio niz cjepiva protiv Covida za hitnu upotrebu, uključujući ubode koje su razvili Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson i Sinovac, kao i ruski Sputnjik V.

Ministarstvo zdravstva zemlje nedavno je otkrilo da je najmanje 48 % Meksikanaca primilo barem jednu dozu cjepiva.

Kao i mnoge druge zemlje, Meksiko je postupno provodio svoj program cijepljenja, dajući visokorizičnim skupinama prioritet. Trenutačno mlađi od 18 godina nisu uključeni u akciju cjepiva.

U velikoj mjeri zanemareni u međunarodnim medijima, Obradorove provokativne primjedbe postale su dostupe na internetu nakon što je video-zapis njegova govora s podnaslovima podijeljen na društvenim mrežama.

Nekoliko komentara pozdravilo je “odvažnost” meksičkog predsjednika, zbog prozivanja pohlepe velikih farmaceutskih kompanija. Pfizer se, na primjer, pohvalio rekordnom dobiti i nedavno je podigao procjene cjelogodišnje prodaje svog cjepiva na 45 milijardi dolara.

Drugi su podijelili konspirativnije reakcije na Obradorove komentare. Brojni su promatrači teoretizirali da se meksički predsjednik izlaže potencijalnoj šteti ili “nesreći”, zbog toga što je kritizirao velike farmaceutske tvrtke na tako otvoren i izravan način.

Iako Meksiko ne želi uvesti cijepljenje protiv Covida za mlađu populaciju, mnoge druge zemlje počele su nuditi cjepivo maloljetnim osobama, kako u kliničkim ispitivanjima, tako i u sklopu napora za cijepljenje. Prema klinici Mayo, oko 14 % Amerikanaca mlađih od 18 godina primilo je barem jednu injekciju protiv Covida.
Izvor

Show More

Leave a Reply

Back to top button