politika

‘Korona zakon’ u FBiH ne da je najgori u Europi, nego je svjetlosnim godinama udaljen od usvojenih mjera RS

Dragan Bradvica

“Glas malih biznisa” oline je platforma koju je zbog problema uzrokovanih pandemijom koronavirusa okupio poduzetnik Ejub Kučuk, a ima više od 26 tisuća članova, uputila je više nego jasnu poruku bh. vlastima i oporbi – djelujte ili slijedi kolaps.

Otvoreno pismo otišlo je na adrese Željka Komšića (DF), Dragana Čovića (HDZ BiH), Elmedina Konakovića (NiP), Predraga Kojovića (NS), Mirsada Kukića (PDA), Fahrudina Radončića (SBB), Bakira Izetbegovića (SDA) i Nermina Nikšića (SDP) a sadrži konkretne mjere koje je nužno poduzeti za spas čak 262 tisuća radnih mjesta. Naravno, i ova grupa i poslodavci ne pozivaju bh. vlasti od jučer na djelovanje nego danima vape za pomoć jer je jasno kako idemo ka ekonomskoj kriti. Sve zemlje regije već su ponudile svoje mjere a jedina koja to nije učinila, pogađate, jeste Bosna i Hercegovina.

– Nadamo se da će vlasti ali i lideri oporbenih stranaka, izaći iz svojih skloništa, aktivirati se i podržati naše aktivnosti, jer ništa do sad niste uradili da pomognete žiteljima i gospodarstvu u BiH. Mi nećemo kriviti krizne stožere, nego baš vas osobno, vaše stranke i vaša djela u očuvanju ili uništavanju gospodarstva u BiH. Vi ste ih postavili, vi to šutnjom odobravate, vi odgovarajte za njihova djela i sudbinu 350 tisuća radnika koji bi mogli završiti na zavodima, a njihove tvrtke u stečaju, više nego jasno se poručuje u otvorenom pismu.

Najgore mjere u Europi

Isto tako, navodi se da se oni političarima obraćaju u ime Facebook grupe “Glas malih biznisa” koja je za samo pet dana okupila 27 tisuća vlasnika i uposlenika obrta i malih biznisa BiH.

U njihovoj bazi podataka je za samo tri dana registrirano blizu tri tisuće biznisa sa više od 20 tisuća zaposlenih, a prema provedenoj anketi, koja obuhvata 1.722 tvrtke, 75 posto uposlenih iz ove oblasti će završiti na zavodima u narednih 15 dana, ukoliko se ne reagira žurno i prema svima jednako. Napominjemo da je u BiH registrirano 27 tisuća malih biznisa i 48 tisuća obrta sa blizu 350 tisuća uposlenih.

Od toga je ugroženo 262 tisuća radnih mjesta, što bi blokiralo BiH na svim razinama u veoma kratkom razdoblju, poručili su biznismeni. Nadalje, kaže se kako su neformalnim kanalima došli do prijedloga “korona zakona” u Federaciji koji će uskoro biti prezentiran i koji ne samo da je najgori u regiji i u Europi, nego je svjetlosnim godinama udaljen od usvojenih mjera RS i grada Banje Luka. Ne samo da nisu stimulativne, nego i demotiviraju tvrtke da zadrže uposlene. Poručuju kako zakona podrazumijeva nalog svim razinama vlasti da: ne realiziraju potpisane ugovore i ne izdaju narudžbe i ne plaćaju realizirane projekte za koje još nisu dobili fakture.

Smatraju kako ovim zakonom ne stavljate samo zakone FBiH izvan snage, nego nalažete entitetu, županijama i općinama kršenje poslovnih ugovora, što povlači veliki broj tužbi, čime ćete oštetiti i dobavljače i sve razine. Dodaju kako Član 3. novog zakona, koji regulira plaćanje poreza i doprinosa, nalaže da poreznim obveznicima “kojim je zabranjen rad” i kojim je pao promet za minimalno 25 posto, a da nisu otpuštali radnike (zakon se donosi skoro četiri tjedna od zabrane rada) budu refundirani troškovi doprinosa (ili će biti oslobođeni plaćanja doprinosa ako donesu neke potvrde) čime u nepovoljan položaj stavlja tisuće, možda i desetine tisuća tvrtki, obrta, djelatnosti, dobavljača tvrtki kojima nije zabranjen rad, ali nisu u mogućnosti da rade zbog ograničenja kretanja i trpe ogroman pad prometa i rast troškova.

Nužna poboljšanja

– U nepovoljan položaj stavljate tvrtke koje rade, ali zbog smanjenog kretanja i restriktivnih odredbi (metar i pol udaljenosti, jedan kupac + jedan uposleni, jedan čovjek u taksi vozilu…) trpe veliki pad prometa i gubitke u poslovanju. Umjesto da se tvrtke oslobađaju plaćanja poreza i doprinosa na sve isplaćene plate bez ikakvog uvjetovanja (osim da imaju izmirene sve poreske obaveze, osim poreza na dobit sa 31. prosinca 2019.), tvrtke moraju podnositi zahtjeve, tražiti refundiranja u vidu donacije ili zajma (sramotan prijedlog).

Refundiranje se ne primjenjuje nigdje u regiji, svijetu, uključujući i RS, jer u ovim uvjetima poslovanja firme nemaju dovoljno sredstava da uplate sve troškove: plate, doprinosi, režije, najamnine, stoji u pismu. Vlasnici malih biznisa su u svom pismu u detalje izanalizirali sve odredbe “korona zakona” dajući svoje mišljenje i komentare. Poruka svim političkim liderima u Federaciji poručuju da se uistinu nadaju kako će shvatiti ozbiljnost situacije pa će se ugledati na političke predstavnike i lidere u RS-u te će dobro razmisliti o svemu navedenom i reperkusijama koje će izazvati planirane mjere članova Vlade FBiH i Kriznog stožera FBiH, koje vode članovi stranaka koje predvode.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close