zdravlje

Komentar Novaka Đokovića u vezi Covid-19 cjepiva: „Trebamo imati pravo odluke u vezi onoga što želimo unijeti u naša tijela“

Novak Đoković dao je svoj stav o cijepljenju protiv Covida, inzistirajući na tome da neće biti prisiljen da se cijepi, s obzirom na sumnje koje ostaju u vezi s njegovim sudjelovanjem na nadolazećem Australian Openu.
Prvi Grand Slam u 2022. igrat će se u Melbourne Parku od 17. siječnja nadalje. Dok je australski premijer Scott Morrison prvi sugerirao da će necijepljeni igrači morati završiti karantenu po dolasku u Down Under, vlasti u državi Victoria, poput premijera Daniela Andrewsa, inzistiraju da im se zabrani sudjelovanje na turniru.

Branitelj naslova Novak Đoković, odbija otkriti svoj status cijepljenja, tvrdeći da će pričekati službenu potvrdu Melbourneovih protokola prije nego što objavi hoće li igrati na otvaranju sezone Grand Slam. Iako se trenutno natječe u Torinu na ATP finalu kojim završava sezona, Đoković je dobio pitanja u vezi komentara bivšeg kritičara Nicka Kyrgiosa.

U jednom podcastu ovog tjedna, zločesti dečko je priznao da je dvaput cijepljen, ali uz to misli kako svatko treba imati svoj osobni izbor želi li se cijepiti ili ne.

“To je bilo neočekivano, znajući što je od njega dolazilo prema meni u posljednjih nekoliko godina”, rekao je Đoković novinarima.

“Ali ovaj put se moram složiti s njim da je sloboda izbora bitna za svakoga, bilo da se radi o meni ili nekom drugom.”

“Nije zapravo važno radi li se o cijepljenju ili bilo čemu drugom u životu. Trebali biste imati slobodu izbora, odlučiti što želite raditi. U ovom konkretnom slučaju, trebamo imati slobodu u pogledu onoga što želimo unijeti u svoje tijelo”, nastavio je Đoković.

„U ovom konkretnom slučaju, trebamo imati pravo odluke u vezi onoga što želimo unijeti u naša tijela.

“Uvijek sam bio zagovornik toga i uvijek sam pobornik slobode izbora, i uvijek ću to podržavati, jer je sloboda ključna za, rekao bih, sretan i prosperitetan život”, završio je.

Kyrgiosa je prethodno kritizirao Viktorijin ministar športa Martin Pakula, jer je predložio otkazivanje Australian Opena.

Na Instagramu je Kyrgios kasnije tvrdio da su njegovi komentari “izvučeni iz konteksta”.

“Više vrijedi za ljude u Melbourneu, koji su prošli pakao i natrag”, pojasnio je. “Mislim da je prošlo skoro 300 dana izolacije i da vam je sloboda oduzeta.”

“Mislim da nije moralno ispravno prihvaćati igrače iz inozemstva koji nisu cijepljeni da dođu u našu zemlju.”

Činilo se da se to povlači u odnosu na komentare koje je Kyrgios dao na svom podcastu, kada je ustvrdio da bi Đokoviću, kojeg je svojedobno nazvao “alatom” za zahtijevanje opuštenije hotelske karantene za igrače uoči Australian Opena 2021. trebalo dopustiti da brani svoju krunu, dok se također spominje protivnik prisilnog cijepljenja iz NBA Kyrie Irving.

“Kyrie, Novak… Ovi dečki su toliko dali, toliko se žrtvovali. Oni su svjetski športaši na koje se ugledaju milijuni ljudi”, rekao je Kyrgios.

“Ja samo mislim da je moralno pogrešno prisiljavati nekoga na cijepljenje. Ja sam se dva puta cijepio, ali jednostavno ne mislim da je u redu prisiljavati ikoga i reći: ”Ne možete doći i igrati ovdje jer niste cijepljeni.”

“Postoje i druga rješenja oko toga, poput svakodnevnog testiranja”, predložio je. “U Sjedinjenim Državama znam da imaju brze testove, a to dolazi i u Australiju. Testovi su uspješni do 85%, čekaš 15 minuta i onda ti je dopušteno igrati”, zaključio je Kyrgios.
Izvor

Show More

Leave a Reply

Back to top button