Bosna i Hercegovinapolitikavijesti

Koalicija osam političkih stranaka u BPK-u predstavila programsku platformu

Osam političkih stranaka, potpisnica sporazuma o koaliranju u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde danas je predstavilo programsku platformu koja će, kako je istaknuto, poslužiti kao polazna osnova za izradu Programa rada Vlade BPK Goražde.

Platforma, iza koje stoji Narod i pravda, SDP, Stranka za Bosnu i Hercegovinu, Nova politička incijativa, Nezavisna građanska lista (NBL), SBB, BH Demokrati i Novi početak, sadrži strateške pravce djelovanja i postavljene ciljeve po oblastima te 12 prioriteta za mandatni period 2022 – 2026. godina.

Naglašeno je da je jedan od prioriteta rasterećenje privrede, kroz usvajanje Zakona o državnoj pomoći preduzećima sa fokusom na ublažavanje tereta podnošenja fiskalnih nameta, kao i aktivna podrška privrednim subjektima iz javnog i realnog sektora u cilju proširenja kapaciteta proizvodnje, novih zapošljavanja i poboljšanja radno pravnih i materijalnih uslova radnika.

– Na taj način bit će omogućeno stvaranje kvalitetnijeg privrednog ambijenta za strane i domaće ulagače. Drugi prioritet je odblokirati Gradsku pijacu na način da kupimo jedan dio objekata za potrebe robnih rezervi od Turkish Zirat bank koja taj objekat drži pod hipotekom, dok bi drugi dio bio dat gradskoj upravi na upravljanje. U oblasti obrazovanja uz ostalo planirano je formiranje kantonalnog univerziteta u državnom vlasništvu, s tim da će polovina osnivačkih prava biti ponuđena najjačim privrednim subjektima s područja BPK – pojasnio je šef radne grupe za izradu programske platform Admir Pozderović.

Među prioritetima istaknuto je između ostalih, pokretanje pogona za proizvodnju peleta pri JP Bosanskopodrinjske šume, osnivanje firmi za otkup prehrambenog i ljekovitog bilja od samostalnih poljoprivrednih proizvođača, promjena poticajne politike i niz drugih.

Predstavnici koalicije u BPK vjeruju da će najveći dio ovih mjera uz predan, sistematična i odgovoran rad uspjeti realizovati u predstojećem mandatnom periodu.

– Dakle, radi se o konkretnim mjerama koje su predstavnici svih osam političkih partija, potpisnica sporazuma, svi zajedno radili i za koje smatramo da su neophodni za boljitak građana BPK Goražde. Neki su tretirani kao prioriteti ali u biti oni su blizu po stepenu važnosti. Mi ćemo sistemski, u koordinaciji s budućim mandatarom i ministrima u Vladi, dogovoriti na koji način, kojom dinamikom će se oni implementirati. Očekujemo da će proces konstituisanja vlasti biti okončan do druge polovine ovog mjeseca – kazao je Nezim Alagić iz Naroda i Pravde.

(Fena)

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: