historija-i-kulturavijesti

Knjiga Putuj sa mnom na Zapad da upoznaš Istok prezentirana na sarajevskom Sajmu knjiga

Knjiga “Putuj sa mnom na Zapad da upoznaš Istok” skupine autorica prezentirana je na Internacionalnom Sajmu knjiga, koji se održava od 20. do 25. aprila u Sarajevu.

Ta knjiga sadrži kratke priče o inovatorima i izumima, značajnim ličnostima i dostignućima koja potječu iz islamskog svijeta, a na neki način su obilježila razvoj Evrope ili cjelokupnog čovječanstva.

Priče su napisane i prezentirane na djeci i omladini zanimljiv način, a i odrasli mogu mnogo toga naučiti iz te knjige. Autorice su različitih starosnih dobi i profesija, a knjiga je realizirana u kratkom vremenskom periodu.

Inicijatorka i koautorica knjige Amina Salkić kaže da je u tom projektu okupila 30 prijateljica u namjeri da prvenstveno svojoj djeci uljepšaju mjesec ramazan te im, na njima pristupačan način, približe tekovine islamske nauke.

“Napisale smo 30 priča za isto toliko dana ramazana o naučnicima i naučnim tekovinama i inače tekovinama sa Istoka, koje danas koriste na Zapadu a ne poznaju im porijeklo”, kazala je.

Jedna od autorica u toj knjizi Elma Jakubović kaže da knjiga nudi znanje i duhovno pročišćenje, priče su pisane jednostavnim jezikom i različitim stilovima.

Svoja iskustva u radu na knjizi s publikom na Sajmu danas su, među ostalima, podijelili i po godinama najmlađi autori Esma Salkić, Kasim Kulović i Aiša Kulović, a priče su pisali zajedno sa svojim roditeljima. Oni su rođeni u inozemstvu, a priče su pisali na bosanskom jeziku.

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: