vijesti

Kineskoj novinarki prijeti pet godina zatvora zbog izvještavanja iz Wuhana, od rujna štrajka glađ

Kineska slobodna novinarka Zhang Zhan suočena je sa zatvorom zbog izvještavanja o epidemiji koronavirusa. Uhićena je prije više od šest mjeseci. Optužena je za širenje lažnih informacija i prijeti joj pet godina zatvora.

37-godišnja nekadašnja odvjetnica Zhang Zhan uhićena je u svibnju ove godine pod optužbom za širenje lažnih informacija tijekom izvještavanja o epidemiji koronavirusa u Wuhanu na društvenim mrežama i streaming servisima. Trenutačno se nalazi u pritvoru u Šangaju.

Slobodna novinarka Zhang Zhan optužena je za “izazivanje sukoba i problema”, a optužnica protiv nje uobičajena je u kineskom zakonodavstvu kad se optužuju kritičari vlasti i aktivisti, piše The Guardian.

U optužnici protiv nje piše da je “slala lažne informacije putem teksta, videosnimku i drugih medija na internetskim chatovima poput WeChata, Twittera i YouTubea”. “Također je davala intervjue prekomorskim medijima poput Free Radio Asia i Epoch Times te zlonamjerno spekulirala o epidemiji koronavirusa u Wuhanu”, dodaje se u optužnici.

Predviđena kazna za slučajeve poput njezina je četiri do pet godina zatvora. Objavljivanje optužnice u ponedjeljak dolazi nekoliko dana nakon što su lokalni mediji javili o navodnom “zatajivanju informacija” o njezinu slučaju, uključujući tvrdnje da njezina majka nije vidjela optužnicu.

Zhang u pritvoru štrajka glađu od rujna, a jedan od njezinih branitelja skinut je sa slučaja. Ona je jedna od brojnih slobodnih novinara koji su ove godine uhićeni nakon putovanja u Wuhan, odakle su izvještavali o izbijanju virusa i reakciji vlasti na izbijanje epidemije.

Grupe za ljudska prava u Kini upozoravaju na netransparentnost sudskih postupaka u kojima se novinari procesuiraju te da je stopa osuđujućih presuda oko 99 posto, a osuđenicima se tijekom postupka često uskraćuje pravna pomoć.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close