politikasvijetvijesti

Kineske bolnice i pogrebna društva ‘ekstremno opterećeni’ , Covid se nesmetano širi

Kineske bolnice i pogrebna društva u srijedu su se našli pod intenzivnim pritiskom jer je nagli val COVID-19 iscrpio resurse, dok su razmjeri epidemije i sumnje u zvanične podatke naveli neke zemlje da razmotre nova pravila za putovanja kineskih posjetilaca.

U nagloj promjeni politike, Kina je ovog mjeseca počela ukidati najstrožiji svjetski Covid režim zatvaranja i opsežnog testiranja, postavljajući svoju narušenu ekonomiju na put za potpuno ponovno otvaranje sljedeće godine.

Prema nekim međunarodnim zdravstvenim stručnjacima, ukidanje ograničenja, koje je uslijedilo nakon rasprostranjenih protesta protiv njih, znači da se COVID-19 uglavnom nekontrolirano širi i vjerovatno zarazi milione ljudi dnevno.

Brzina kojom je Kina, posljednja velika zemlja u svijetu koja se kreće u borbi protiv virusa, ukinula pravila o Covidu, ostavila je njen krhki zdravstveni sistem preopterećenim.

Kina je za utorak prijavila tri nova smrtna slučaja od Covida, u odnosu na jedan u ponedjeljak – brojke koje nisu u skladu s onim što izvještavaju pogrebna društva, kao i s iskustvom mnogo manje naseljenih zemalja nakon što su ponovo otvorena.

Osoblje u Huaxi, velikoj bolnici u jugozapadnom gradu Chengduu, saopćilo je da je “izuzetno zauzeto” pacijentima s Covidom.

– Ovim poslom se bavim 30 godina i ovo je najprometniji dan za koji ikada znam – rekao je jedan vozač hitne pomoći ispred bolnice, koji je odbio da bude identifikovan.

U utorak navečer stvoreni su dugi redovi unutar i ispred bolničke službe hitne pomoći i u susjednoj klinici za groznicu. Većina onih koji su dolazili vozilima hitne pomoći dobili su kisik kako bi lakše disali.

– Skoro svi pacijenti imaju Covid – izjavila je jedna članica osoblja hitne pomoći.

Bolnica nema zalihe lijekova za COVID i može osigurati lijekove samo za simptome kao što je kašalj, rekla je.

Parkinzi oko pogrebne službe Dongjiao, jedne od najvećih u Chengduu, bili su puni. Pogrebne povorke bile su neprekidne dok je dim kuljao iz krematorija, prenosi AP.

(Fena)

Related Articles

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
%d bloggers like this: