svijet

Kina izjavila kako SAD nemaju pravo od UN-a tražiti ponovno nametanje sankcija Iranu nakon što su SAD napustile sporazum od nuklearnoj suradnji

SAD nemaju pravo tražiti od Vijeća sigurnosti UN-a pokretanje mehanizma “snapback”, koji omogućava ponovno uvođenje sankcija Teheranu, nakon što je Washington napustio nuklearni sporazum, priopćio je Peking.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je u četvrtak da, s obzirom na to da su SAD već izjavile svoje povlačenje iz Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja (JCPOA), “SAD nemaju odgovarajuću nadležnost za traženje sankcija”. To stajalište dijeli većina članova Vijeća sigurnosti i široki međunarodni konsenzus, kaže Zhao.

Peking se odlučno protivi jednostranim sankcijama i “dugoročnim jurisdikcijama” koje je SAD nametnuo protiv drugih zemalja, stoji u izvješću. Kina također poziva Washington na ozbiljno poštovanje rezolucije Vijeća sigurnosti i na ispunjavanje svoje međunarodne obveze.

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je u srijedu da planira sljedećeg dana izvijestiti Vijeće sigurnosti UN-a o odluci Washingtona o pokretanju postupka obnove protu-iranskih sankcija, koje bi trebale stupiti na snagu za 30 dana.

Taj korak uslijedio je nakon što nacrt rezolucije SAD-a o produženju embarga na oružje protiv Irana 14. kolovoza nije uspio osigurati dovoljno glasova u Vijeću sigurnosti. Rusija i Kina glasale su protiv, dok je 11 zemalja glasovalo suzdržano.

Pompeo je također upozorio da su SAD spremne sankcionirati Rusiju i Kinu ako se usprotive američkom naporu u pogledu “ponovnog nametanja” sankcija Teheranu.

Bilo kakve sankcije protiv Kine i Rusije trebalo bi smatrati nezakonitim zbog ranijeg povlačenja SAD-a iz iranskog nuklearnog sporazuma, što je Washingtonu oduzelo nadležnost u postavljanju bilo kakvih zahtjeva o tom pitanju, rekao je Zhao.

Prijetnje SAD-a u vezi s postavljanjem obnove svih prethodno ukinutih sankcija protiv Irana mogu dovesti do ozbiljne krize unutar Vijeća sigurnosti UN-a, upozorio je 10. lipnja zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, Sergej Rjabkov. Podsjetio je i kako se Washington povukao iz JCPOA-e, te je kritizirao SAD zbog pokušaja “odabira i izbora onoga što služi njenim interesima” bez obzira na tuđe stavove.

Izvor

Show More

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close